170 000 ungdomar tar över Kungsträdgården

Ungdomarnas egen festival i Kungsträdgården som avslutar sommaren har bytt namn från Ung08 till We Are Sthlm.

– Ingen ung har en relation till riktnumret längre, säger Adam Heldring, pressansvarig för festivalen.

För den yngre generationen som bara har mobiltelefoner har riktnumret spelat ut sin roll. Därför har festivalen bytt namn.

– Det är ett nytt namn, men i grunden samma festival och det är fortfarande helt gratis. Unga gör inte längre kopplingen till Stockholm med 08, så det var dags att uppdatera namnet, säger Adam Heldring, pressansvarig för We Are Sthlm, som arrangeras samtidigt som Stockholms Kulturfestival, från i dag tisdag till och med lördag.

Med det nya namnet följer också ett tyngre artistuppbåd. Enligt Adam Heldring är programmet mer omfattande i år med större artister, både svenska och internationella.

– Det har blivit lättare att boka även mer etablerade band, vilket är ett tecken på att festivalen har blivit något man gärna spelar på, säger Adam Heldring.

Han ser själv fram emot att se Syron från England om han måste nämna någon artist.

Och så flaggar han för invigningen i kväll tisdag då projektet ”Nästa nivå” öppnar We Are Sthlm. Några av Sveriges största hiphop-profiler, som till exempel Adam Tensta, producenterna Salazar Brothers, Cleo och Stor, startade tidigare i år talangjakten ”Nästa nivå” för att hitta och lyfta fram unga hiphop-talanger. I kväll står de fyra vinnarna på scen tillsammans med artister som Ison&Fille, Lilla Namo, Stor och Linda Pira.

– Det blir kul. Adam Tensta kommer att vara värd.

Adam Heldring nämner också Klubben för alla mellan 16 och 19 år som kommer att finnas vid Kungsträdgårdens fontän på onsdag och torsdag kväll.

– Den åldersgruppen har i regel inga ställen att gå på för att dansa. För de yngre kommer vi att ha massor av andra aktiviteter, man kan få prova på allt från sport till att spela in sin egen skiva.

We Are Sthlm brukar locka 170 000 unga till Kungsträdgården. Hur gör ni för att hålla ordning på alla ungdomar?

– Det finns många aktörer och organisationer på plats som är vana att vara ute och hålla reda på Stockholms ungdomar. Det brukar vara trevlig stämning och en fin säkerhetsorganisation. Men festivalen är i första hand för ungdomar och programmet är inte gjort för vuxna. Det är ganska stor skillnad mellan att vara 13 och 19, men vi har försökt att göra ett program som ska passa alla, säger Adam Heldring.