18 759 nya bostäder – vadå växtvärk?

Gamla kommunhuset rivs för att bli ett nytt kvarter.
Gamla kommunhuset rivs för att bli ett nytt kvarter.
Känns det trångt? Vänj dig. I en ny prognos framgår att 18 759 bostäder kan byggas i Sundbyberg fram till år 2030.

Men vad menade då egentligen de blågröna med "växtvärk" och att bygga på redan hårdgjorda ytor?

Enligt en ny prognos kan 18 759 bostäder byggas i Sundbyberg fram till år 2030. Prognosen kan skrivas upp igen. Flera tusen bostäder kan tillkomma i utvecklingen av Enköpingsvägen och om Råsta bussdepå flyttas.

När järnvägen grävs ned finns plats för 1 500 bostäder i centrum, enligt prognosen.

– Sundbyberg bygger mest i hela Sverige och det är inget jag vill ändra på. Nu höjer vi ambitionerna och har tillfört 6 748 bostäder sedan den förra prognosen, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M).

När det blågröna styret tog över var budskapet att staden har växtvärk. Det uppfattades bland invånare, opposition och media att byggtakten nu skulle dämpas i Sundbyberg.

Men det är en myt, fastslår Stefan Bergström (C).

– Ord kan betyda olika saker. För mig är växtvärk sådant man hade själv som tonåring, kroppens alla delar hänger inte med. Service, som förskolor och skolor, behöver hänga med bättre. Men det har aldrig varit aktuellt för oss att dämpa byggtakten, säger han.

Att bygga på hårdgjord yta var ett annat statement när styret tog makten.

– Man kan läsa formuleringen mjukt eller hårt. Intill Enköpingsvägen tillexempel ser det grönt ut men ingen använder ytan. Vi menar att man inte ska göra intrång på gröna ytor som används, säger Stefan Bergström.

Bland Sundbybergsbor finns dock ett motstånd mot stadens exploateringsplaner. Många vill att det ska byggas mindre och i centrum har ett nätverk bildats i syfte att bygga måttfullt och relativt lågt när järnvägen grävs ned.

– Många är oroliga för förändringar, men en stad är inget museum. Nya centrum måste få sitt eget uttryck och olika höjder. Om det är 4, 7 eller 9 våningar spelar inte så stor roll, säger Stefan Bergström (C).

Oppositionsrådet Jonas Nygren (S) tycker det är bra att byggprognosen pekar uppåt, men säger att den politiska koalitionen sväng i frågan.

– Mikael har kallats för Nimby-moderat på twitter och måste väl visa att de vill bygga nu. Det är pinsamt för dem när bostadsbristen är så stor och det finns ett tryck på kommuner att bygga, säger han.

Mikael T Eriksson tar lätt på kritiken.

– Jag försöker inte ta någon ära från Socialdemokraterna. Alla har varit överens om att bygga, det här har vi gjort tillsammans, säger han.

Läs också: Politikerna svarar på Mitt i-läsarnas byggfrågor