18-årige Joel var yngst i Vasaloppet

Skippar man skidresan till Österrike med skolan – då måste man orka i mål. Förra helgen var Sollentunabon Joel Gatby den yngsta deltagaren i årets Vasalopp.

– Det var lite förnedrande när 80-åriga gubbar åkte om en i slutet. De hade väl bättre teknik och hade åkt Vasaloppet 30 gånger. Men jag ville inte bryta utan bara komma i mål. Annars hade jag lika gärna kunnat följa med skolan till Österrike, säger 18-årige Joel Gatby.

Kroppen värkte lite överallt dagen efter att han kommit fram till Mora på skidor från Sälen.

Hans mål var dels att komma i mål, dels att göra det under 10 timmar.

Joel Gatby, till vardags teknik-elev på Rudbeck gymnasium, klarade båda målen. På nio timmar och nio minuter genomförde han Vasaloppet.

För att få ett startnummer och ge sig ut i spåret krävdes i år att man var född 1993. Visserligen deltog även 127 andra 18-åringar, men eftersom Joel Gatby fyllde i julas var han den yngste skidåkaren i tävlingen.

– Min låtsaspappa och morbror åkte, så jag tyckte att det var en kul grej. Men jag fick kramp i armarna i en backe vid Oxberg, då var det drygt, säger han.

Mest vilja, sedan teknik och en del kondition. Det är Joel Gatbys recept för att orka sig igenom de nio milen.

Själv åkte han drygt nio träningsmil innan tävlingen, bland annat i Sälen och längs Rotebro golfbana.

– Jag åkte nog tio gånger i år. Man måste nog inte vara jättevältränad för att vara med. Men jag spelar hockey så lite kondition har jag väl.

Förutom blåbärssoppa och en förberedande kolhydratdryck hjälpte kexchoklad och frukt honom att ta sig fram timmarna i spåret.

Joel Gatbys mamma och moster hejade vid de olika stationerna mellan Mora och Sälen.

– Det var bra, annars är det ganska tråkigt att åka hela vägen.

Ska du åka nästa år igen?

– Kanske. Man mår bra psykiskt och det känns som att man fått något gjort i kroppen. Min morbror och pappa åkte på 5,30 och 7,30 i år. Någon gång ska jag åka snabbare än dem.

”Man mår psykiskt bra och det känns som att man har fått något gjort i kroppen”, säger Joel Gatby efter att ha åkt Vasaloppet.