Min lokala hjälte

18-åringar slog ner och rånade 71-åring

De två 18-åringarna skyller på varandra för den råa misshandeln av en 71-åring när han låg på marken.

Tingsrätten dömer dem för rån, men inte för just sparkarna mot huvudet.

Det var en kväll i slutet av oktober som den 71-årige mannen var på väg hem genom Fullerstaparken i centrala Huddinge. Samtidigt tog ett par berusade 18-åringar samma väg.

De unga männen hade varit inne på Södermalm och druckit öl. Fyra fem stycken, uppgav den ene under rättegången. Åtta, sa den andre. Den förstnämnde berättade under rättegången att hans kamrat hade sagt att han ville slå någon när de var på väg hem. Själv hade han inga sådana önskemål, men accepterade ändå förslaget och följde med.

Under rättegången sa den andre att det var precis tvärtom, att hans kompis hade grälat med sin mamma och därför var på dåligt humör och tog initiativ till att slå den äldre mannen, som båda menade att de trott varit betydligt yngre.

Strax efter att de klivit av pendeltåget vid Huddinge centrum fick de i alla fall syn på 71-åringen. De följde efter in i Fullerstaparken och efter 700–800 meter knuffade de ner mannen på marken.

Två vittnen som såg misshandeln från sitt fönster såg att det delades ut sparkar, men har inte kunnat säga om båda sparkade eller bara en och i så fall vem. När vittnena rusade ut var gärningsmännen borta och mannen låg i en stor blodpöl.

En av de unga männen hade efteråt blod på sin ena sko och på ett byxben. Den andre såg till att hans mamma tvättade kläderna dagen efter. Södertörns tingsrätt vill ändå inte döma någon av de båda unga männen för just sparkarna, trots att det sannolikt var just sparkarna som orsakade svåra skador hos 71-åringen. Båda får dock bära ansvaret för överfallet och rånet.

De 800 kronor mannen hade på sig delade de på. Den ene hävdade inför rätten att han blivit beordrad att ta plånboken. Efteråt ska han ha kastat bort rånbytet.

Straffvärdet för rånet, som tingsrätten inte vill bedöma som grovt, slås fast till två års fängelse. På grund av sin låga ålder kommer de båda ynglingarna undan med hälften. De ska också betala 28 000 kronor i skadestånd till mannen.

Fakta

Fick huvudet söndersparkat

Vänster öga igensvullet, flera blåa missfärgningar i ansiktet, en 8 mm blodansamling utanför den hårda hjärnhinnan.

Brott på höger okben, brott på vänster okben som också omfattade ögonhålorna.

Benbrott i undre delen av vänster ögonhåla.

Brott på kilbenet i skallbasen, flera benbrott på näsbenet, med mera.

Källa: Södertörns tingsrätt