ANNONS

18 minus ute – då slutade elementen fungera

Hos Liudmila Voronova i Masmo fungerade inte värmen i lägenheten. Hon påpekade flera gånger för hyresvärden Huge att det var iskallt, men bollades bara runt.

– Vi kan bara beklaga att det blev så, säger Greger Nilsson på Huge.
ANNONS

Hemma hos Liudmila Voronova på Solhagavägen har elementen i lägenheten inte fungerat riktigt på över en vecka. Och när utomhustemperaturen sjunker till närmare 20 minusgrader blir det så klart väldigt kallt i lägenheten.

Liudmila felanmälde flera gånger och ringde otaliga samtal till hyresvärden Huge, men utan att få någon konkret information.

– Jag pälsade på mig och satt där till en början med handskar på och ugnen öppen. Sedan blev jag arg för det här är ingen normal situation. Man kan inte behandla sina hyresgäster så nonchalant och oproffsigt när det är så kallt ute, säger hon.

Lösningen blev att köpa ett elelement för att kunna vara hemma i lägenheten.

Zeljko Kranjec, chef för den juridiska enheten på hyresgästföreningen i Stockholm län, tycker att Huge har hanterat ärendet dåligt.

– När man betalar varmhyra så ska hyresvärden fixa värme med en gång, särskilt när det är så här kallt ute, punkt slut. Enligt socialstyrelsen är under 18 grader inomhus en sanitär olägenhet som anses akut, säger han.

I går fick Liudmila Voronova besked från Huge att felet endast gäller hennes lägenhet och att de inte kan åtgärda felet förrän tidigast någon gång i vår. För om felet åtgärdas nu så skulle resten av huset också drabbas.

När Mitt i Huddinge träffar Liudmila hemma i lägenheten i dag har hyresvärden till slut lovat att komma med ett elelement.

– Vi såg inte allvaret i problemet fullt ut förrän det till slut nådde fram till rätt person på Huge. Ibland går det troll i ärenden och vi kan bara beklaga att det blev så, säger Greger Nilsson, förvaltningschef på Huge.

ANNONS

Han menar att det är en udda händelse och inget systemfel. Hyresgäster som inte är lika handlingskraftiga som Liudmila ska, enligt Greger Nilsson, inte vara oroliga i fall att ett liknande fel uppstår i deras bostad.

– Normalt sett om något sådant här händer försöker vi lösa det med en gång. Då åker vi ut direkt med en elradiator eller vad det nu kan vara, säger han.

För att Liudmila ska kompenseras för den extra elförbrukning som elelementen drar, krävde Huge först att hon ska rapportera in de timmar i månaden som hon är hemma. Något som Huge senare backade från och lovar nu i stället full kompensation för den extra elförbrukningen.

– Som hyresgäst är man inte skyldig att rapportera till sin hyresvärd när man är hemma och ett elelement kan behöva vara på även när man inte hemma, så det faller på sin orimlighet. Enklast är att jämföra förbrukningen innan och efter elelement och sedan betalar hyresvärden mellanskillnaden, säger Zeljko Kranjec.

Fakta

Aldrig under 18 grader

Temperaturen i en lägenhet bör inte vara lägre än 18 grader och inte varmare än 26.

Helst ska den ligga mellan 20 och 23 grader.

Kontakta din hyresvärd om du vill få temperaturen uppmätt. Säger värden nej kontakta miljötillsynsavdelningen på kommunen och be om hjälp.

Källa: Folkhälsomyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.