180 inbrott hittills i år – 20 fler än i fjol

Antalet inbrott är ovanligt många jämfört med tidigare år.

Polisen varnar nu Sollentunas villa­ägare för tjuvarna.

– Hösten är högsäsong, säger Curt Ahnlund vid när­polisen.

I slutet av oktober kom ett par hem till sitt hus på Länsmansvägen i Norrviken. Men någonting var fel. När de gick runt huset såg de att sovrumsfönstret av uppbrutet och deras värdesaker stulna.

Tjuvarna hade också stoppat in träflisor i ytterdörrens lås för att få tid på sig att smita i väg om paret kommit hem medan inbrottet pågick.

– Just det var rätt fiffigt faktiskt. I övrigt var tillväga­gångssättet typiskt för den senaste tidens inbrott, säger Curt Ahnlund.

Det finns en anledning till att tjuvarna söker sig till välbärgade kommuner.

– Sollentuna är Sveriges villa- och radhustätaste kommun och det gör kommunen attraktiv. Det finns alltid hus att bryta sig in i, säger Curt Ahnlund.

Det är nämligen villor som är tjuvarnas mål och de tar sig oftast in genom ett fönster på baksida. Mellan den 15 oktober och den 15 november har 35 inbrott anmälts och av dessa har endast två gällt lägenheter.

– Det handlar om uppbrutna sovrumsfönster och krossade rutor på husens baksidor. I ett fall har man bänt upp en altandörr, säger Curt Ahnlund.

Vid ett inbrottBokvägen i Helenlund nyligen använde tjuvarna villaägarnas egen stege för att komma åt ett fönster på övervåningen och ta sig in i huset.

Typsikt för inbrotten är också att många inträffar på dagtid – och de är fler än vanligt. Vid samma tid förra året hade 160 inbrott anmälts. I år är siffran 180 anmälningar – en ökning med 12,5 procent.

– Boende har själva ett ansvar för att försvåra för tjuvarna. Vi från polisen sida kan ta en inbrottstjuv på hundra, säger Curt Ahnlund.

Han vill därför uppmana alla villaägare att ta sig en titt på sina fönster och dörrar. Gamla altandörrar kan med tiden skrumpna ihop så mycket att låspiggarna som ska gå in i dörrkarmen knappt har något fäste alls.

– En annan fara är fönster som inte är säkrade med silikon. Det är fasta fönster som inte kan öppnas, men sätter man en skruvmejsel i skarven går det att lyfta ut hela kassetten. Det är väldigt smidigt för tjuvarna, säger Curt Ahnlund.

Fakta

Förvara inte värdesaker hemma i villan

Vaksamma grannar är ditt bästa skydd. Engagera dig i grannsamverkan.

Fråga okända hantverkare och andra vad de ska göra hos dina grannar.

Lev dig in i rollen som tjuv. Fråga dig själv: Vad gör mitt hus attraktivt?

Förvara inte värdesaker hemma.

Källa: Polisen