ANNONS

180 kvadrat konst i nytt galleri

Konstnären och Djursholmsbon Barbara Dębiec håller öppet sju dagar i veckan i sitt nyöppnade galleri på Enebybergsvägen 8.
Konstnären och Djursholmsbon Barbara Dębiec håller öppet sju dagar i veckan i sitt nyöppnade galleri på Enebybergsvägen 8.
Mitt bland matt- och färgbutiker i industriområdet vid Enebybergsvägen har ett nytt konstgalleri på 180 kvadrat slagit upp dörrarna.

– Vi vill att alla ska få tillgång till kvalitetskonst, säger Djursholmsbon Barbara Dębiec.
ANNONS

I lördags öppnade Galleri Baginski i industriområdet på Enebybergsvägen 8 och kontorslokalen på 180 kvadratmeter har fyllts med målningar, fotografier och skulpturer av sju lokala och sju polska konstnärer. Nu hoppas Djursholmsbon Barbara Dębiec, 31, som driver stället ihop med sambon Konrad Baginski, att konstsugna ska hitta dit.

– Vi vill kunna erbjuda riktigt bra svensk konst från professionella svenska konstnärer och polska konstnärer som verkar här, säger Barbara, som tror att riktig kvalitetskonst ska få dem att sticka ut bland gallerierna i Stockholm.

Nu ställer de bland annat ut målningar av Djursholmsbon Hortensia Duque och polska konstnären Mieszko Tyszkiewicz. I januari blir det en ny utställning, men vad det blir kan inte Barbara avslöja än. Det finns mycket som inspirerar henne som svensk folklore, vikingar och vacker natur. Det var det som lockade henne till Sverige, berättar hon.

Själv är hon utbildad vid Academy of Fine Arts i Warszawa och Kungliga Konsthögskolan. I somras kunde vi se hennes staty ”Pyramid of Dębiec” på Skeppsholmen under Stockholm Music & Arts. Hon ställer även, lite motvilligt, ut några fotografier i sitt eget galleri just nu.

– Jag vill egentligen inte. Det är bara för att de passar bra ihop med två andra konstnärer. Jag är väldigt självkritisk, säger hon och skrattar.

ANNONS