(rubrik saknas)

Rike Feldt driver Hårriket och Klädriket i Torsvik.
Rike Feldt driver Hårriket och Klädriket i Torsvik.
Småföretagen ökar på Lidingö och nu har staden nominerats till att bli årets nyföretagarkommun.

– På Lidingö finns många förebilder vilket gör det lättare att ta steget att själv starta någonting, tror Lidingös näringslivschef Cristina Erikson.

Rike Feldt står bakom kassan på Klädriket några hundra meter från Lidingö centrum. Hon är en av Lidingös runt 8 000 småföretagare.

– Det är verkligen jätteroligt, jag tar in lite personliga kläder som man inte hittar överallt. Men samtidigt är det lite tufft. Jag jobbar långa dagar och är ofta här på helgerna, säger hon.

I rummet bredvid ligger en frisörsalong, Hårriket, som hon också driver. Hårsalongen har hon haft i 15 år och har en trogen skara kunder.

Rike Feldt är en erfaren egenföretagare, men klädbutiken är bara ett år gammal och det är svårt att få kunderna att hitta dit.

– På hårsalongen har jag hunnit bygga upp ett nätverk med kunder, men jag försöker nå ut så mycket som möjligt genom exempelvis sociala medier för att folk ska känna till klädaffären, det tror jag är viktigt idag, säger hon.

Lidingö är en av kommunerna där antalet företag ökat mest per tusen invånare sedan 2014 och har nominerats som en av kandidaterna t en tävling om Årets nyföretagarkommun. Totalt är nio kommuner nominerade.

– Någonting jag är extra glad över är att kvinnors företagsamhet är väldigt hög. Här är runt 43 procent av egenföretagarna kvinnor, i jämförelse med endast 30 procent i Sverige i snitt, säger Lidingös näringslivschef Cristina Erikson och fortsätter:

– Det är jättepositivt med så många företag. Det är småföretagen som anställer flest, vilket betyder jättemycket för samhället, säger Cristina Erikson.

Priset delas ut på Älvsjömässan på fredag, 6 november, och den vinnande kommunen får 100 000 kronor som ska gå till att stärka det lokala entreprenörskapet. Men Cristina Erikson ser det som en vinst i sig att ha blivit nominerad.

– Vi är jättenöjda över att vara nominerade – vi har ju slagit ut de andra storstadskommunerna, säger hon.