ANNONS

19 år och chef över 30 anställda

Stephanie Matti startade sitt företag i skolan, som ett UF-företag. Nu är hon vd och hennes ”Eventhjältarna” har serverat både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén.
Stephanie Matti startade sitt företag i skolan, som ett UF-företag. Nu är hon vd och hennes ”Eventhjältarna” har serverat både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén.
19 år, vd och chef över 30 ungdomar.

Resan från gymnasiets skolprojekt till företagare i den växande tjänstesektorn har gått rasande snabbt för Stephanie Matti.
ANNONS

Sticklingebon Stephanie Matti har knappt hunnit fatta att hon är vd och egen företagare. Och kanske är det just därför som det har gått så bra. Hade hon haft mer tid att fundera på vad det innebär att ha ansvar för 30 anställda hade hon kanske skyggat.

– Jag har mest sett det som ett skolprojekt som blivit större och större. Allt det här har ju hänt på drygt ett år och vi har svårt att inse att vi faktiskt är egna företagare, säger hon.

Med ”oss” menar Stephanie Matti den före detta klasskamraten på ekonomprogrammet och nuvarande personalchefen, Karolina Thyman, även hon 19 år. Tillsammans med ytterligare en klasskamrat, som numera hoppat av, startade de under kursen Ung företagsamhet, företaget Eventhjältarna.

Affärsidén gick ut på att samla ungdomar som vill jobba extra som serveringspersonal. Att Stephanie och hennes klasskamrater inte kunde något om servering spelade mindre roll. Det överordnade målet var att skapa jobb åt jämnåriga, lite som en protest mot den tuffa arbetsmarknadens huvudregel: ingen erfarenhet – inget jobb.

– Det är ju som ett moment 22. Hos oss skulle det enda som betyder något vara att man kan presentera sig på ett glatt och energifullt sätt, berättar Stephanie.

I början var allt lite gulligt, tycker hon. Eventhjältarna lade sig prismässigt lågt och Stephanie började alla tillställningar med att förklara för gästerna att personalen inte har så mycket erfarenhet.

Men i dag är det annorlunda. Erfarna servitriser har utbildat alla anställda och Eventhjältarna anlitas av bland annat Stureplansgruppen. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas Stefan Löfvén har serverats av företagets ”hjältar”.

Numera erbjuder man också allt som behövs på en tillställning: serveringspersonal, personal som kan stå i garderoben och städning. Det senaste tillskottet är bartendrar, något Stephanie spår en stor efterfrågan på i framtiden, eftersom Skatteverket nyligen gett klartecken för att tjänsten precis som företagets andra tjänster, ingår i rut-avdraget.

Även om resan till ung företagare och vd inte alltid varit enkel vill Stephanie Matti uppmuntra andra att göra samma sak.

ANNONS

– När man är ung har man inget hus och familj att ta ansvar för. Man kan göra fel och fortsätta ändå, säger hon.