Min lokala hjälte

19-årigen åtalas för flera bränder

Förskolan totalförstördes efter bränderna i somras. Åklagaren kommer att presentera bevis för att den misstänkte sökt uppgifter på internet om mordbränder och hur pass långa straff de kan ge.
Förskolan totalförstördes efter bränderna i somras. Åklagaren kommer att presentera bevis för att den misstänkte sökt uppgifter på internet om mordbränder och hur pass långa straff de kan ge.
Den 19-årige mannen tände eld på samma förskola två gånger och ett storgarage med ett 40-tal bilar.

Det hävdar åklagaren som nu åtalar mannen för mordbrand och grov skadegörelse.

Mannen kunde gripas efter tre dygn med tre stora bränder i Alby.

Frustrationen var under de kritiska dagarna stor bland Albyborna som blivit hårt drabbade av bilbränder.

– Många är oroliga för sina bilar. Jag har också hört folk berätta att bekanta inte vågar besöka dem på grund av bränderna, sa polisen Wilhelm Jungward till Lokaltidningen Mitt i i samband med decemberbränderna.

Polisen stod på eftermiddagen/kvällen den 12 december vid Alby torg för att svara på allmänhetens frågor. Många ville prata om bränderna. Några timmar senare genomförde åtta poliser en husrannsakan vid en adress i norra Botkyrka. Den 19-årige mannen fanns på kamerabilder från den sista branden i garaget på Advokatbacken. Dessutom spårade hundar från storgaraget till 19-åringens port. När polisen grep mannen hade det gått ett dygn sedan branden på Advokatbacken.

Det visade sig vara samme man som suttit anhållen för två förskolebränder vid förskolan Örnen i Alby i somras. Mannen erkände till en början de bränderna men släpptes när han tog tillbaka vad han sagt. Dåvarande åklagare Fredrik Karlsson tyckte inte att det fanns bevisning nog för att hålla kvar honom.

– Mordbrand är inte lätt att utreda. Det är bland annat svårt att bevisa hur bränderna uppstår, säger åklagare Elisabet Bergström inför rättegången som börjar nästa onsdag.

Enligt åklagaren använde 19-åringen inga speciella hjälpmedel för att tända eld, vare sig vid bränderna på förskolan eller vid den i storgaraget. I rätten kommer Bergström att visa övervakningsbilder på hur mannen går in i garaget på Advokatbacken och öppnar dörren till en vit skåpbil. Kort därefter börjar det bolma kraftigt. Enligt åklagaren använde mannen bara tändare. I förhör har 19-åringen sagt att han tände eld på framsätet.

– Jag vet inte varför jag gjorde det. Jag visste inte att det skulle vara så himla många som drabbades. Jag trodde bara att det var den som ägde den här bilen som skulle drabbas, har 19-åringen sagt i förhör.

Är han misstänkt även för de andra bränderna i december?

– Nej det finns inte misstankar så att man kan höra honom om dessa. Vi har inte anledning att ställa frågor om dem, säger Elisabeth Bergström.

Enligt åklagaren mår inte den misstänkte mannen bra.

Menar du att den misstänkte är en pyroman?

– Nej, det är något annat. En pyroman är fascinerad av eld. Jag uppfattar gärningarna som ett sätt att dämpa oro.

Jag har också hört folk berätta att bekanta inte vågar besöka dem på grund av bränderna.WILHELM JUNGWARD, POLIS