19-åring började brinna

Omkullvält strålkastarmast vid Visättra idrottsplats i Huddinge.  arkivbild  Bilruta krossad av isblock som kastats från en bro i Sollentuna.  arkivbild
Omkullvält strålkastarmast vid Visättra idrottsplats i Huddinge. arkivbild Bilruta krossad av isblock som kastats från en bro i Sollentuna. arkivbild
Pojkstrecket vid nät- stationen gick totalt snett.

Två unga män fick livsfarlig ström i kroppen. Den ene fick en ljusbåge i ansiktet, den andre började brinna.

Kompisgänget åkte runt i två bilar i höstas. Strax efter klockan två på natten stannade de till vid en nätstation för el i södra Stockholm.

– De skrattade och sa: ”Vi släcker ner Salem, vi öppnar elskåpet”, har en ung kvinna berättat i förhör.

Enligt Vattenfall plockades två gruppsäkringar bort. 516 hushåll och företag i Salem blev utan el i två timmar.

En halvtimme senare svängde kompisgänget in på en väg i Botkyrka. Enligt vännerna för att kissa och röka, enligt åklagaren för att upprepa busstrecket vid ännu en nätstation.

Två män, 19 och 23 år gamla, kom i kontakt med strömförande delar. Strömstyrkan attackerade dem med en hetta på flera tusen grader.

– Det ekade i huvudet, det var som om någon slängt en handgranat som exploderat, beskriver en kamrat som var med.

– När jag närmade mig de andra såg jag att det låg en person på marken som brann.

Åklagaren tror att 19-åringen som började brinna i benet sparkat mot högspänningsdelen på nätstationen. Samtidigt träffades hans kompis av en ljusbåge i ansiktet. I vissa delar av stationen är spänningen på upp till 20 000 volt.

Att busstreck kan gå riktigt illa finns det fler exempel på. Tåg som står uppställda på bangårdar har lockat ungdomar till klättring genom åren. Just tågklättring är den vanligaste orsaken till högspänningsolyckor, enligt Brännskadecentrum i Uppsala.

– Nästan uteslutande handlar det om unga män. Fortfarande i dag finns det i västerlandet en intim koppling mellan risktagande och maskulinitet. Och när män umgås i grupp radikaliseras de i högre grad och antar utmaningar som de annars inte skulle göra, säger David Tjeder, historiker och genusforskare vid Stockholms universitet.

David Tjeder, har forskat kring maskulinitet fram till förra sekelskiftet och ser en viss utveckling av buset.

– Kanske har de mer extrema pojkstrecken blivit farligare. Förr fanns inte tåg och bilar på samma sätt. Men tar du en medelpojke så gjorde de nog mer farliga saker förr. Det finns till exempel gott om beskrivningar från förr om unga män där de hoppar mellan isflak, säger han.

Ofta är det svårt att avgöra vad som är ett pojkstreck och vad som är ett utstuderat brott eftersom personerna sällan grips. Ett vanligt exempel är anlagda bränder.

– En enkät bland högstadiepojkar har visat att 90 procent någon gång har anlagt en brand. Det kan vara på en gräsmatta, i en papperskorg eller i en container. Även hälften av flickorna hade gjort det, säger Mats Dernevik, som forskat kring anlagda bränder.

Enligt honom behöver beteendet inte vara ett rop på hjälp, inte heller uttryck för en antisocial personlighet. Snarare ett uttryck för ung experimentlusta som växer bort med tiden.

De två unga männen som fick ström i kroppen fick båda sjukhusvård.

– Det är bra med oss i dag, säger 23-åringen till Lokaltidningen Mitt i.

Han hävdar att de inte gjort något brottsligt men vill i övrigt inte prata mer om saken.

I förhör har männen berättat att några för dem okända män gjorde något vid nätstationen i Salem. I Botkyrka ska 19-åringen ha kommit åt en redan öppen lucka på anläggningen.

Men åklagaren hade en annan version och männen har nu dömts för händelsen vid nätstationen i Salem.

– Det räknas som sabotage eftersom avbrott kan drabba samhälleliga funktioner, till exempel vårdhem som bedriver livsuppe- hållande vård, säger åklagare Jerker Asplund.

Männen dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar.

– Jag hade yrkat på fängelse i tre fyra månader om det inte vore för att killarna drabbades väldigt hårt, säger Jerker Asplund.

Fakta

Saboterad strålkastarmast och isblock mot bilar

Vid samtliga händelser nedan har drabbade eller polisen misstänkt busstreck:

Brinnande moped: Den 10 maj 2011 tänder någon eld på en moped som exploderar och antänder ett tak på en pizzeria i Solna.

Isblock från bro: I februari 2010 kastar ungdomar ner isblock på bilar från en bro i Sollentuna. Bilar träffas med risk för efterföljande trafikolyckor.

Laserattacker: På flera platser i länet har poliser, bussförare och piloter blivit beskjutna med laser. Attackerna kan orsaka ögonskador och leda till trafikolyckor. Antalet incidenter har ökat kraftigt de senaste åren.

Nedsågade träd: I oktober 2010 sågar någon i träd så att de riskerar att falla över barnen vid Rösjötorps förskola i Sollentuna.

Skumchock: I oktober 2009 fyller någon ett par butiker på Östermalm med blått skum. Kvällen före har vittnen sett två män leka med brandsläckare på trottoaren.

Strålkastarmast: I februari 2009 dundrar en strålkastarmast i isen när ett tjugotal personer åker skridskor vid Visättra IP i Huddinge. Snart uppdagas att någon lossat på muttrarna till masten.