19-åring dömd för rånförsök

En 19-åring dömdes i tingsrätten för att ha skadat en butiksägare med kniv.
En 19-åring dömdes i tingsrätten för att ha skadat en butiksägare med kniv.
19-åringen kom in till butiken i Rinkeby och hotade ägaren med ett pistolliknande föremål och en kniv. Nu har han dömts av tingsrätten till fängelse för misshandel och rånförsök.

Butiksägaren var ensam i den låsta butiken då 19-åringen dök upp. Enligt Solna tingsrätts dom dolde 19-åringen delvis sitt ansikte och därför anade ägaren oråd. Ändå släppte han in främlingen som då tog fram ett pistolliknande föremål och en kniv. Han ville ha pengar men butiksägaren gjorde motstånd genom att spreja med tårgas.

19-åringen högg efter mannen med en kniv med ett 20 centimeter långt blad. Vid ett tillfälle sårade han butiksägarens arm med kniven.

I tingsrätten erkände 19-åringen rånförsöket. Han har nu dömts till fängelse i ett år och sex månader. Rätten ansåg att brottet utfördes på impuls och inte verkade vara planerat.

Händelsen ägde rum i oktober 2014 och processen fördröjdes av att den åtalade mannen befann sig på en annan ort. Av domen framgår att butiksägaren länge har mått psykiskt dåligt av överfallet. 19-åringen dömdes att betala drygt 40 000 kronor i skadestånd till affärsidkaren som skadestånd för kränkning, inkomstförlust och annat.