19-åring i Täby åtalas för våldtäkt

En 19-åring åtalas för våldtäkt och sexuellt tvång efter att han ska ha förgripit sig på tre jämnåriga kvinnor.

Nu riskerar han ett fängelsestraff på nära två år.

Efter en festfylld sensommarkväll ska tre unga kvinnor ha blivit sexuellt ofredade av en man de umgicks med och kände sedan tidigare.

I en av kvinnornas bostad i Täby ska mannen ha utnyttjat det tillstånd av sömn och berusning som kvinnorna hamnat i under kvällen. Han ska bland annat ha tagit dem på deras bröst och mellan benen samt placerat deras händer på sitt egna könsorgan när de befunnit sig i enligt åklagaren ett hjälplöst tillstånd.

I ett av fallen ska den sexuella handlingen vara jämförlig med samlag. Därför åtalas 19-åringen nu för våldtäkt.

– I situationen som är våldtäkt går han enligt mitt förmenande längre i själva gärningen, säger kammaråklagare Madeleine Pettersson vid Norrorts åklagarkammare.

I de andra två fallen åtalas han för sexuellt tvång.

– Om han döms för våldtäkt är det ett minimistraff på två års fängelse. I och med att han är 19 år blir det en viss reduktion med tanke på hans ungdom, säger Madeleine Pettersson.

Hon anser att det finns starka bevis i fallet. Åtalet baseras på kommunikation på Facebook, ett utomstående vittne och vad den 19-årigen och de tre kvinnorna har uppgett i förhör.

– Det är tre stycken målsäganden som är trovärdiga. De har relativt gott minne av det här och berättar väldigt likt om dessa händelser, säger Madeleine Pettersson och fortsätter:

– Rätten kommer nog inte att tvivla på vad de säger, utan det blir snarare en bedömning av hur pass allvarlig den här gärningen är.

När Lokaltidningen Mitt i når 19-åringens försvarare, Katja Muturi, meddelar hon att mannen förnekar brott. Närmare än så vill hon inte gå in på ärendet.

– Inställningen kommer att utvecklas närmare när vi har förhandling, skriver hon i ett mejl.

Förhandlingarna började i går och domen väntas komma tidigast i nästa vecka.

Om han döms för våldtäkt är det ett minimistraff på två års fängelse.Kammaråklagare Madeleine Pettersson