ANNONS

19-åring tvingades ut i plaskdammen

De tre männen i 20-årsåldern tvingade sitt offer att följa med till Rissne ängar. Där blev han slagen, dödshotad och förnedrad. Händelserna filmades av förövarna som hörs skratta när 19-åringen ber om att få gå.

Nu har två män dömts för dådet.
ANNONS

Den 19-årige mannen var på väg hem från Rissnes tunnelbanestation vid tretiden en junimorgon i fjol när han passerade tre okända män som satt på en bänk.

De frågade om cigaretter, han bjöd dem på varsin. Men när han skulle fortsätta promenaden hemåt följde männen efter.

De tog tag i honom och drog med honom till Rissne ängar. Det blev början på en och en halv timmes psykisk och fysisk terror.

19-åringen tvingadesner i plaskdammen så att han blev blöt. En av männen krävde att han skulle knyta hans skor. 19-åringen lydde men mannen blev missnöjd med snörningen och hotade att slå honom om han knöt fel igen.

Offret utsattes för flera kränkningar medan männen filmade med mobilkameror. Han tvingades kräla på mage, ligga mot asfalten, när han försökte resa sig blev han sparkad i magen.

En av männen spelade upp låtar i mobilen som 19-åringen skulle kunna, svarade han fel artist skulle han bli slagen ännu mer.

Åklagare Jerker Asplund beskriver det som en slags gisslansituation.

– Han var bara ute och gick och blev förföljd fullständigt oprovocerat. Det här är avancerad mobbing med våld och hot. Ett meningslöst agerande. Vid ett tillfälle har målsäganden frågat om de ville ha hans mobiltelefon, men det var inte den de var ute efter, säger han.

Innan 19-åringen släpptes fri blev han hotad att dö om han ringde polisen.

ANNONS

Två män, båda bosatta i Sundbyberg, har nu dömts. Den tredje gick inte att identifiera. En viktig del i bevisningen var männens egna mobilfilmer. De hade filmat hur 19-åringen blev slagen och kränkt, men också sina egna ansikten. I ett klipp skrattar de åt 19-åringen när han ber om att få gå.

19-åringen har i förhör sagt att han trodde att han skulle dö. Enligt domen har han mått dåligt psykiskt dåligt efteråt.

– Han har befunnit sig i en extremt utsatt situation, säger Jerker Asplund.

En av förövarna dömdes för misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Han säger att han inte minns så mycket eftersom han var mycket berusad. Den andre dömdes för övergrepp i rättssak. Båda dömdes till samhällstjänst och ska betala 5 000 respektive 20 000 kronor i skadestånd till offret.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt de dömdas advokater.

19-åringen var på väg hem från tunnelbanan när männen började följa efter honom. På Rissne ängar hotades, kränktes och misshandlades han.

Det här är en form av avancerad mobbing med våld och hot.Åklagare Jerker Asplund

Fakta

Vart fjärde offer känner förövaren

Misshandel (inklusive grov) mot person över 18 år utomhus i Stockholms län 2013:

Källa: Brottsförebyggande rådet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.