19-åringen kan friges nästa sommar

Den 19-årige man som i augusti sköt ihjäl 17-åriga Sandra från Täby fick i fredags sin dom: fängelse i två år och åtta månader.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blir så jävla arg, säger hennes mamma.

19-åringen från Sollentuna dömdes av Attunda tingsrätt för vållande till annans död och grovt vapenbrott. Sandras mamma beskriver domen som ett hån.

– Alla vi anhöriga runt Sandra har fått ett livslångt straff. Det värsta man kan få. Och han ska sitta där i två år och åtta månader för att han har kommit undan med lögner och manipulativa ursäkter.

Hon säger att domen kommer att överklagas. Åklagaren Robert Näppi hade yrkat på att 19-åringen skulle dömas för mord.

– Hon hade inbrända krutrester i ansiktet. Då förstår man att pistolen har varit alldeles intill henne, säger han.

19-åringen har hela tiden hävdat att dödsskjutningen var en olyckshändelse och hans advokat Sargon De Basso är nöjd med domen.

– Tingsrätten har helt och hållet gått på försvarets linje och frikänt honom från mord och dråp. De har dömt honom i enlighet med hans erkännande.

Anledningen till att straffet blir så pass kort är 19-åringens relativt låga ålder. Om domen vinner laga kraft i februari kommer 19-åringen dessutom att ha varit häktad i ett halvår. Det räknas av från fängelsetiden. Den som sköter sig i fängelset släpps i regel ut villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. 19-åringen kan vara fri i juli 2014, enligt Thomas Ericsson, rådman på Attunda tingsrätt.

Han har kommit undan med lögner och manipulativa ursäkter.Sandras mamma