Välj ditt område
En av de svåraste olyckorna med byggnadsställningar under senare år skedde när en ställning rasade på Artellerigatan 2013.
En av de svåraste olyckorna med byggnadsställningar under senare år skedde när en ställning rasade på Artellerigatan 2013.

19 olyckor vid arbetsställningar förra året

Nyheter Illa konstruerade byggnadsställningar är farliga både för de som jobbar i dem och för de som går förbi. Både 2014 och 2015 anmäldes 19 arbetsolyckor vid byggnadsställningar i staden. 15 gånger förra året föll föremål ner.

Enligt Arbetsmiljöverket är de vanligaste bristerna att byggnadsställningarna har otillräckliga skyddsräcken, inte är ordentligt förankrade och saknar viktiga delar. Det beror oftast på att de som satt upp ställningen inte känner till vilka regler som gäller.

De måste enligt reglerna ha rätt utbildning och ett kompetensbevis som intygar det. Men mindre nogräknade entreprenörer anlitar arbetskraft utan rätt kunskaper.

Dessutom ska det utses en byggarbetsmiljösamordnare som håller koll på att jobbet går rätt till.

Vem är ytterst ansvarig vid en olycka?

– Det är alltid ett dubbelt ansvar, säger Johnny Rindebrant på Byggnads. Arbetsgivaren ska säkerställa arbetstagarnas arbetsmiljö. Byggarbetsmiljösamordnaren har ansvar för säkerheten. Också beställaren har ansvar för att arbetsplatsen är säker.

Vad riskerar en bostadsrättsförening om bygget inte följer reglerna?

– Styrelsen har huvud­ansvaret. De ska delegera ansvaret till byggarbetsmiljö­samordnaren. Ofta jobbar han för huvudentreprenören. Men de kan aldrig fullt ut frånskriva sig ansvaret. Om det händer en olycka kan det bli från böter till fängelse.

Så vad händer när ni upptäcker att byggställningarna bryter mot reglerna?

– Jobbet stoppas och bristerna måste åtgärdas. Vi kan inte sätta några viten, det gör Arbetsmiljöverket.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Blåljuskollen Haninge, torsdag
Morgonkollen

Man knivskars svårt – fick lungan punkterad

Nyheter

Här är kommunen som hyllas av Cykelfrämjandet

Dykare; Dykning; Instagram; Vändpunkt i livet; Patrik Jonson; Resarö; Vaxholm; Undervattensfotografering; Undervattensfoto
Livsstil

Patrik satsade på djupet efter vännens död

Brott

Trängde sig in och rånade kvinna i Husby

Poliser
Brott

En anhållen för dödsskjutningen i Tensta

Nyheter

Tre personer avlägsnades från Medis