ANNONS

19 olyckor vid arbetsställningar förra året

En av de svåraste olyckorna med byggnadsställningar under senare år skedde när en ställning rasade på Artellerigatan 2013.
En av de svåraste olyckorna med byggnadsställningar under senare år skedde när en ställning rasade på Artellerigatan 2013.
Illa konstruerade byggnadsställningar är farliga både för de som jobbar i dem och för de som går förbi. Både 2014 och 2015 anmäldes 19 arbetsolyckor vid byggnadsställningar i staden. 15 gånger förra året föll föremål ner.
ANNONS

Enligt Arbetsmiljöverket är de vanligaste bristerna att byggnadsställningarna har otillräckliga skyddsräcken, inte är ordentligt förankrade och saknar viktiga delar. Det beror oftast på att de som satt upp ställningen inte känner till vilka regler som gäller.

De måste enligt reglerna ha rätt utbildning och ett kompetensbevis som intygar det. Men mindre nogräknade entreprenörer anlitar arbetskraft utan rätt kunskaper.

Dessutom ska det utses en byggarbetsmiljösamordnare som håller koll på att jobbet går rätt till.

Vem är ytterst ansvarig vid en olycka?

– Det är alltid ett dubbelt ansvar, säger Johnny Rindebrant på Byggnads. Arbetsgivaren ska säkerställa arbetstagarnas arbetsmiljö. Byggarbetsmiljösamordnaren har ansvar för säkerheten. Också beställaren har ansvar för att arbetsplatsen är säker.

Vad riskerar en bostadsrättsförening om bygget inte följer reglerna?

– Styrelsen har huvud­ansvaret. De ska delegera ansvaret till byggarbetsmiljö­samordnaren. Ofta jobbar han för huvudentreprenören. Men de kan aldrig fullt ut frånskriva sig ansvaret. Om det händer en olycka kan det bli från böter till fängelse.

Så vad händer när ni upptäcker att byggställningarna bryter mot reglerna?

– Jobbet stoppas och bristerna måste åtgärdas. Vi kan inte sätta några viten, det gör Arbetsmiljöverket.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.