(rubrik saknas)

Affischen som ligger uppe på Facebooksidan Flyktingverksamheten Värmdö.
Affischen som ligger uppe på Facebooksidan Flyktingverksamheten Värmdö.
På bara några dagar har ett 60-tal personer anmält intresse för att vara volontärer när Värmdö kommun tar emot sina första asylsökande flyktingar på fredag.

– Många känner att de äntligen kan göra något, säger Emma Norling, diakon.

I slutet av förra veckan gick Värmdö kommun och Svenska kyrkan ut bland annat på Facebook och frågade om Värmdöbor kunde tänka sig att ställa upp som volontärer inför ankomsten av de första 50 asylsökande flyktingarna som anländer på fredag.

Gensvaret har varit bättre än väntat. Nära ett 60-tal personer har anmält sig.

– Många har känt att de velat göra något för att hjälpa. De har skänkt saker men nu får de också möjlighet att få ge av sin tid och göra något för flyktingarna här i Värmdö, säger Emma Norling, diakon inom Gustavsberg-Ingarö församling.

Det är migrationsverket som har gett Sveriges kommuner i uppdrag att ordna evakueringsmottagningar för asylsökande flyktingar som stannar i 3-5 dagar innan de får mer permanenta boenden.

På fredag tar Värmdö emot 50 människor som söker asyl. De beräknas sedan att följas av ytterligare 50 asylsökande.

– Det är inte så lång tid som flyktingarna ska stanna i Värmdö, men det är 50 människor under samma tak och det innebär ganska mycket. Det är mycket matlagning, städning och tvätt. Dessa människor som kommer är trötta och hungriga, de kommer att behöva omvårdnad på alla sätt för att orka vidare, det är här volontärernas arbete blir viktigt, säger Emma Norling.

Volontärerna kommer att bistå vid matutdelning, köksarbeten, servicearbeten, sitta i receptionen och ha hand om säkerheten på boendet.

Inför ankomsten av de asylsökande önskar samverkansgruppen även vinterjackor, vinterskor och stövlar främst till män, nya underkläder och strumpor samt hygienartiklar.