ANNONS

Bara ett gångstråk kvar

Strandvik ska bli plats åt 60 nya bostäder, huvuddelen vänder sig till personer över 55 år.
Strandvik ska bli plats åt 60 nya bostäder, huvuddelen vänder sig till personer över 55 år.
Ursprungsplanen med 60 nya bostäder vid Strandvik i Gustavsberg var att samtidigt säkra naturområden.

I nya avtalet med JM är bara ett gångstråk kvar.

– Om kommunens förhandlingsposition är så dålig så att vi måste lägga oss helt platt så är det bättre att avbryta helt och hållet, säger Filip Joelsson (MP).
ANNONS

Syftet med detaljplanen är att bygga fler bostäder vid Strandvik och öka möjligheten för Värmdöborna att ta del av strandnära områden, enligt Värmdö kommun.

– Strandvik är redan idag en mötesplats för Värmdöborna. Genom att vi utvecklar och förädlar den platsen ökar vi möjligheten för fler att ta del av ett centralt strandnära område med stort affektions- och kulturvärde, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Detaljplanen gör det möjligt att bygga 60 nya bostäder i området, inklusive bostäder i villa Strandvik som ska rustas upp. Huvuddelen av bebyggelsen vänder sig till personer över 55 år.

Marken ägs idag av JM, men genom ett exploateringsavtal som antogs i samband med detaljplanen, tar Värmdö kommun över all park- och naturmark inom planområdet. Men planerna att anlägga rekreationsområden har dock minskats. Något som Miljöpartiets Filip Joelsson är kritisk till.

– Avsikten var att ge JM byggrätter i utbyte mot markområden för rekreation i anslutning till centrala Gustavsberg, men nu har det förminskats till ett promenadstråk. Nu finns inget som hindrar JM från att bygga hus där i framtiden, säger han.

Anders Gullander (FP), ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, är nöjd med att promenadstråket som går utmed vattnet gör det möjligt att promenera från Farstavikens inre del och hela vägen runt Kalsongberget.

– Genom ett avtal med JM shar vi lyckats lösa frågan om ett promenadstråk utmed hela stranden, även utanför den del som omfattas av själva planområdet, säger han.

Men avtalet är inte mycket att hurra för, menar Filip Joelsson.

– Alliansen får lov att bygga en spång enligt ett femårigt avtal medan JM får bygga alla bostäder de vill. Om kommunens förhandlingsposition så dålig så att vi måste lägga oss helt platt i förhandlingen, så är det bättre att sätta ned foten och avbryta planarbetet helt och hållet, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.