Min lokala hjälte

2 000 bötfällda på tvärbanan efter nya regler

Konduktörerna avskaffades och biljettautomater infördes på tvärbanan i början av juni. Sedan dess har 2 000 böter utfärdats.

I början av sommaren installerades automater som läser av biljetterna på perrongerna till tvärbanan och Nockebybanan. Den 10 juni försvann konduktörerna.

Mellan den 10 juni och den 31 juli har 2 000 böter utfärdats. Den som missat att blippa sitt SL-kort och aktivera sin biljett får betala 1 200 kronor i böter.

– Jag kan inte säga om det är många eller inte som bötfällts, för vi har inget bra underlag att jämföra med. När det visade sig att konduktörerna hade svårt att hinna ta betalt av alla slutade vi med kontroller på tvärbanan, säger Christian Hoffman, presskommunikatör på SL.

De 2 000 böterna motsvarar drygt 1 procent av det totala antalet kontroller.

Lokaltidningen Mitt i berättade tidigare i somras att resenärer bötfälldes trots att fel information satt uppe i väntkurerna.

– Efter att vi fick reda på det tog vi bort den felaktiga informationen. De som anser att de felaktigt har blivit bötfällda och kunnat uppge var de sett den oriktiga informationen har fått pengarna tillbaka, säger Christian Hoffman.

Läsare har hört av sig till Mitt i och anser att kontrollerna är hårda och det är lätt att missa automaterna.

– Våra biljettkontrollanter var väldigt tillmötesgående i början. Vi har också annonserat i lokaltidningen och haft mycket information ute, säger Christan Hoffman.