ANNONS

2 000 har betalat fel avgift för barnomsorg

2 000 har betalat fel avgift för barnomsorg.  Foto: Kristina G Eriksson
2 000 har betalat fel avgift för barnomsorg. Foto: Kristina G Eriksson
1 300 hushåll i Järfälla betalade för lite i förskoleavgift 2013. Nu faktureras de i efterhand.

– Vi ska betala 6000 kronor, det är mycket innan jul, säger en pappa.
ANNONS

I år är första gången som kommunen gör en jämförelse mellan inkomsten som hushållen uppgivit och den taxerade inkomsten hos Skatteverket. Ungefär 2 000 hushåll i kommunen har betalat fel omsorgsavgift för 2013.

Ungefär 700 hushåll kommer därför få tillbaka pengar, men cirka 1 300 måste betala en extra faktura.

– Vi gör jämförelsen för att ska få en så rättvis debitering som möjligt. Metoden har använts i många kommuner tidigare, och med start i år gör vi också det, säger Solveig Wennmark, administrativ chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Hon tror inte att det handlar om fusk – att man medvetet skrivit fel inkomst för att få en lägre avgift.

– Jag tror att det handlar om att man glömt bort att anmäla när man fått en ändrad inkomst. Därför kan det bli en obehaglig överraskning när man får fakturan.

En pappa som vill vara anonym har fått en faktura på 6 000 kronor. Och redan nu väntar han sig fler liknande räkningar.

– Jag accepterar att vi gjort fel när vi inte uppdaterat vår inkomst. Men det som känns surt är att det här kommer fortsätta släpa efter. Jag kan inte göra något åt 2014 och 2015 är nästan slut. Så det kommer att komma fakturor även nästa år och 2017.

Det är upp till varje hushåll att själva uppge om inkomsten ändras, kommunen varken påminner eller uppmanar en att uppdatera inkomstuppgifterna. Man gjorde det förr men har frångått det då föräldrar nu själva kan anmäla det på kommunens hemsida.

– Jag tycker att det är den enkla rutinen som saknas. Man kan inte förväntas komma ihåg allt själv. Därför skulle det vara bra att man, som en service, får en påminnelse. Det är en så fruktansvärt enkel grej från kommunens sida.

ANNONS

Han är även kritisk till att fakturorna kommer först nu.

– Jag förstår att kommunen är stressade att få ut fakturorna nu, man är bara betalningsskyldig i tre år och den tiden går ut i januari 2016. Men jag tycker att man rimligtvis borde kunna meddela om extrafakturor senast innan midsommar.

Varför kommer fakturorna först nu?

– Det kan låta avlägset att få faktura för 2013 nu, men när man tänker på att de slutliga skattebeskeden för 2013 kommer runt december 2014 är det inte så långt borta. Hade vi pressat schemat hade vi kanske kunnat göra detta innan semestrarna men vi ville gå igenom allt ordentligt så att allt blev rätt i och med att det var första gången vi gjorde det här, säger Solveig Wennmark.

Fakturan ska vara betald den 30 november. Den som har svårt att betala innan dess kan kontakta kommunens servicecenter och ansöka om en avbetalningsplan.

anna-karin.blom@mitti.se tel 550 550 75

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.