ANNONS

2 000 strider för läktare i den nya simhallen

Det var fullsatt i Jakobsbergs simhall under Grand Prix-tävlingarna i höstas, men i den nya simhallen blir det ingen läktare.
Det var fullsatt i Jakobsbergs simhall under Grand Prix-tävlingarna i höstas, men i den nya simhallen blir det ingen läktare.
Större vattenyta, en 50-metersbassäng, prioriterades framför en läktare.
Större vattenyta, en 50-metersbassäng, prioriterades framför en läktare.
Järfälla simsällskap vill stoppa den nya simhallen. En protestlista med 2 000 namn har överlämnats till kommunen. Kravet är att en läktare ritas in.
ANNONS

Första spadtaget har redan tagits. Nu vill Järfälla simsällskap stoppa hallbygget.

Klubbens krav är att kommunen och byggherren Tagehus flyttar väggen 1,5-2 meter och skapar utrymme för en separat läktare för 500-600 personer.

– Kommunen har gått in med ett så generöst borgensåtagande att man bör kunna sätta press på Tagehus utan att projektet blir dyrare, säger Järfälla simsällskaps ordförande Bengt Lidh.

Unga som håller på med vattensporter ska kunna utöva sin idrott på lika villkor som dem som spelar exempelvis fotboll, menar simklubben.

– Utan läktare kan vi inte arrangera större tävlingar. Men läktaren behövs även till all skolverksamhet, säger Bengt Lidh.

Johan Bergstrand har två söner i Järfälla SS.

– Man bygger en jättefin hall men gör inte plats för ungdomsidrotten. I simsport är tävlandet en naturlig del. Barn tränar på att tävla. En läktare behövs inte minst för att få plats med alla föräldrar som tittar på. Den är mer än fullsatt redan i dag och Järfälla växer, säger han.

Bänkar med plats för 200 personer kommer visserligen att finnas, men de är placerade inne i simhallen.

– Folk kommer att klampa med skor på bassängkanten, säger Bengt Lidh.

ANNONS

Järfälla simsällskap är kritiskt till hur kommunen hanterat projektet.

– Hur har Helsingborgs simklubb lyckats bygga en ny simhall – med en läktare för 1 000 personer – för under 80 miljoner kronor, medan Järfällas simhall kostar mer än det tredubbla, utan läktare, undrar Bengt Lidh.

Simklubben ifrågasätter även varför inte Socialdemokraterna, när man tog över makten i Järfälla, rev upp avtalet och byggde i egen regi.

I stället avsade man sig en stor del av inflytandet och gav ett privat företag ett lokalt simhallsmonopol de närmaste 30 åren, menar man.

– Det känns inte som någon bra affär med skattepengar, säger Bengt Lidh.

Enligt Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden, är en ny upphandling utesluten eftersom den skulle försena simhallen i ytterligare 5-10 år. Det är inte heller aktuellt att stoppa bygget och peta in en läktare.

– Det är olyckligt att simklubben kommer klockan tolv och vill ha en diskussion när vi redan satt spaden i marken, säger han.

En läktare var ett starkt önskemål från simsällskapet, varför planerades en sådan inte in?

– Vi prioriterade en större vattenyta, en 50-metersbassäng, före en stor läktare för att komma så många som möjligt till del. Att bygga in en läktare nu skulle kosta skattebetalarna 100 miljoner.

Han tror att de flesta kommer att bli nöjda i slutänden.

– Vi kommer att garantera att det finns tider för simskola och föreningssim. För mig är det även viktigt att det är hyfsat billigt att gå och simma.

Fakta

Turerna kring hallen

Våren 2014 tecknade kommunen avtal med företaget Aquaarena, men företaget drog sig ur.

Uppdraget gick till den kvarvarande anbudsgivaren Tagehus Holding AB som ska bygga och äga den nya simhallen.

Dotterbolaget Medley AB ansvarar för driften och har fått monopol på att driva simhallsverksamhet i Järfälla de närmaste 30 åren.

Hallen kostar 260 miljoner kronor att bygga.

Kommunen går in med en kommunal borgen på 215 miljoner för bygget och bidrar med ett årligt driftsstöd på 20,1 miljoner kronor.

Simhallen ska öppna våren 2018.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.