ANNONS

2-åring rymde – hittades vid tåget

I förra veckan rymde en 2-åring från en förskola och upptäcktes vid Lidingöbanans station. Tågpersonalen tog hand om barnet, och tackas nu av barnets föräldrar.
ANNONS

– Vi är otroligt tacksamma över att det finns folk som är lite vaksamma och inte bara tittar åt andra hållet, det är vi verkligen, säger pojkens pappa.

Det var 10.58 förra måndagen som Lidingöbanan stannade vid en station på vägen till Ropsten. När alla resenärerna klivit på tåget stod 2-åringen ensam kvar. Chauffören Mattias Blomqvist började undra varför barnet stod där och konduktören Elisabet Berg klev till sist av och väntade med pojken, medan tåget åkte vidare.

Pojken var som tur var på gott humör.

– Han var jätteglad och väldigt intresserad av tågen, säger Elisabet Berg.

Men hon tänkte samtidigt att pojken behövde komma tillbaka dit han hörde hemma. Elisabet Berg chansade och gick till en av förskolorna i närheten.

– Vi såg fotspår i snön och chansade på att de gick till hans förskola. Så var det, säger Elisabet Berg.

Pojken hade försvunnit när förskolebarnen skulle gå in efter att ha varit ute. Barnen måste gå ut från den inhägnade gården, och gå en kort bit för att komma till entrén. Enligt förskole­chefen brukar barnen då gå i små grupper, och i samband med detta måste pojken ha smitit ut genom grinden.

– Det som har hänt är jättetråkigt, det får inte hända. Vi vet att den här pojken är lite rymningsbenägen och vi måste hålla extra koll på honom. Men vi har haft en bra dialog med föräldrarna och har lagt upp en plan för hur vi ska hantera det här i framtiden, säger förskolechefen.

Pojken tros ha varit borta ungefär fem till tio minuter och han passerade även en biltrafikerad lokalgata på väg till stationen.

ANNONS

Pappan till barnet har ingen kritik mot hur förskolan agerat. Lidingö stads utbildningsförvaltning tycker inte heller att det finns anledning att gå vidare med ärendet. Maria Elmér, kvalitetschef tycker att förskolan agerade bra utifrån den information hon fått.

Men förskolechefen tycker att det som hänt ändå inte är försvarbart.

– Vi måste ha goda rutiner och kontroller. Vi ska nu bland annat sätta en extra kedja på grinden för att minska risken för att det här ska hända igen, säger förskolechefen.

Fakta

Fler försvunna

I april förra året letade en helikopter en pojke som försvann när förskolegruppen lekte vid Näsets vattentorn. Han hittades efter en halvtimme.

I februari samma år försvann en 1-åring från en förskola i Gåshaga, och återfanns av en bilist på Gåshagaleden. Förskolan fick då skarp kritik från Lidingö stad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.