20-årige Robin ska ta musikalen till förorten

Det blir kärlek och död på Kulturskolan i Farsta när musikalen ”Rent” sätts upp. Regissören och söderortsbon Robin Karlsson tipsar publiken att ta med näsduken.

– Det är en extremt stark historia.

Musikalen ”Rent” utspelar sig i New Yorks Alphabet city i slutet på 80-talet. I centrum för handlingen står en grupp socialt utstötta ­varav flera är hiv-smittade.

Den hade ursprungligen premiär 1996 och blev snart en prisbelönt succé på Broadway. I Stockholm har den spelats på Oscars­teatern och Göta Lejon.

Tack vare 20-årige musikalfantasten Robin Karlsson är det nu söder­ortspublikens tur att få njuta och beröras av den gripande historien. Robin både producerar, regisserar och står på scen när Rent spelas på Kulturskolan i Farsta, med premiär på torsdag.

– Det är ovanligt med musikal av den här kvaliteten i förorten. Men jag har själv gått på Kulturskolan och sedan tyckte jag att Farsta var en lämplig plats, säger Robin Karlsson som numera läser på Stockholms musikpedagogiska institut.

Spelplatsen till trots är det alltså inte Kulturskolans uppsättning. Robin Karlsson har på egen hand samlat ihop en ensemble med både lovande talanger och mer rutinerade scenproffs. Anna Hansson kommer senast från Stadsteatern, medan Emil Nyström och Joan Alderman båda var med när Rent gick på Göta Lejon. Alla som är med ställer upp ideellt.

– Jag tyckte det var viktigt att blanda up and coming musikalartister med dem som redan är i branschen. Båda boostar varandra, säger Robin Karlsson.

Att det blev just ”Rent” ser han som ett självklart val. När han ska beskriva storyn liknar han den vid Jonas Gardells hyllade ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

– Båda följer människor som lever med hiv i en tid när det inte finns några bra bromsmediciner. Det handlar om kärlek, rädsla och död.

Så torka tårar är just vad man behöver göra?

– Ja, man bör ha näsduken med sig. Det är en extremt stark och väldigt rörande historia. Med bra musik.

Genrep. Robin Karlsson regisserar musikal Rent på Farsta kulturskola.

Fakta

Bygger på en Pucciniopera

Rent spelas på Farsta ­kulturskola vid sex tillfällen 31 oktober–3 november.

Musikalen, som hade premiär 1996, skrevs av amerikanen Jonathan Larson och bygger på Puccinis opera La Bohème.