20-åring stampade man rakt i ansiktet

En 20-årig Åkersbergabo som stampat en liggande man i ansiktet fick straffet skärpt i hovrätten.

Enligt Svea hovrätt var våldet inte misshandel utan försök till mord.

I rätten hävdade den 20-årige Åkersbergabon att bråket börjat sedan han blåst cigarettrök i ansiktet på 46-åringen och denne blev arg.

Det slutade med att en annan person fick dra bort 20-åringen när han upprepade gånger och med kraft stampade den liggande 46-åringen i ansiktet.

Händelsen inträffade i mitten av juli förra året, utanför en restaurang i Sundbyberg som Åkersbergabon besökt med sina kamrater.

Innan den första rättegången i tingsrätten i höstas nekade Åkersbergabon till att ens ha varit på platsen då misshandeln inträffade. Men vittnen och filmbilder från krogens bevakningskamera och en taxichaufförs mobilkamera motbevisade honom.

I tingsrätten erkände han att han varit utanför krogen, men hävdade att han bara mindes att han slagit 46-årigen en gång, så att denne föll.

Motivet, enligt honom, var att skydda en kamrat.

Vittnen har däremot berättat att 20-åringen slog omkull och stampade 46-åringen i magen då denne låg på rygg på marken. En annan person stoppade misshandeln, men 20-åringen återupptog den sedan genom att stampa eller hoppa på 46-åringens ansikte åtminstone fyra gånger – enligt ett vittne ”det läskigaste han sett”.

Misshandeln avbröts inte förrän 20-åringen på nytt drogs bort. Enligt läkarutlåtanden var 46-åringens skador då livshotande – bland annat hade mannen fått maginnehåll i lungorna och hela hans ansikte var krossat. I tingsrätten beskrivs misshandeln som ”ett närmast besinningslöst våld”.

I hovrätten tyckte 20-åringen, som tidigare är ostraffad, att tingsrättens dom – sex års fängelse för synnerligen grov misshandel skulle mildras.

I stället blev det tvärtom. Svea hovrätt konstaterar att det inte finns några vittnesmål som styrker att han blivit provocerad och anser att han borde insett att 46-åringen kunde ha dött av misshandeln och att han visat likgiltighet inför detta.

Därför dömdes Åkersbergabon i stället för försök till mord till sju års fängelse.

– Vi är väldigt nöjda med domen. Det här går långt utöver det gatuvåld man normalt ser, säger kammar-åklagare Ola Tingvall.

Hovrätten höjde dessutom skadeståndet han ska betala till 46-åringen, från 76 000 till drygt 150 000 kronor.

Enligt läkare kommer 46-åringens skador troligen att leda till bestående besvär, med möjlig påverkan på syn och balans. Han kommer dessutom att få leva med titanimplantat i ansiktet.

20-årigens advokat har valt att inte kommentera domen.

Det här går långt utöver det gatuvåld man normalt ser.Ola Tingvall Kammaråklagare