20 nya lägenheter i gammalt hus vid Kungsan

Den här bilden är tagen någon gång 1910-1920. Kort därefter blev huset kontor.
Den här bilden är tagen någon gång 1910-1920. Kort därefter blev huset kontor.
Utsikt över Jakobs kyrka och Kungsträdgården.
Utsikt över Jakobs kyrka och Kungsträdgården.
En nyrenoverad sekelskifteslägenhet vid Kungsträdgården, någon? Jodå, om några år kan ett 20-tal, troligen väldigt dyra, bostäder stå klara i ett hörnhus vid Jakobs kyrka.

Att det är öde i city efter kontorstid är ett problem som politikerna sedan 70-talets rivningsvåg försökt göra något åt. Några av åtgärderna är fler kaféer och uteserveringar till Brunkebergstorg och att bygga ett nytt hotell i Gallerianhuset.

Det huset ägs av AMF och staden ville från början få dit bostäder när Sparbanken lämnade fastigheten.

– Men det blev inte så och det här projektet kan ses som en kompensation för det, säger Daniel Sjöberg på stadsbyggnadskontoret.

För AMF äger också ett sekelskifteshus vid Jakobs kyrka och har nu själva föreslagit att bygga bostäder där.

Fastigheten byggdes som bostadshus 1894 och har utsikt över kyrkan och Kungsträdgården. Redan på 1920-talet gjordes lägenheterna om till kontor och sedan dess har ingen bott i det stiliga hörnhuset. Där sitter i dag ett 50-tal företag och organisationer inhyrda.

Att få till bostäder i city är prioriterat av Stadshuset, som alltid vill ha in lägenheter i nya projekt. Men det kan vara svårt att få till

– Det är en komplex fråga. Om markägaren har en detaljplan som säger kontor är de kanske inte alltid intresserade av att göra om till bostäder. I det här fallet kanske de ser en möjlighet att göra om det till bostäder på ett enklare sätt. Och de krav man ställer i dag, till exempel på buller, kan också vara ett skäl till att man har svårt att få in bostäder i city, säger Daniel Sjöberg.

Ärendet tas upp på stadsbyggnadsnämnden på torsdag, och om förslaget går igenom görs lokalerna om till 20 bostadsrätter.

Byggnaden är grönklassad av Stadsmuseet, vilket är den näst högsta skyddsklassen. Stadsbyggnadskontoret skriver i sitt tjänsteutlåtande att det viktigaste är att bevara de delar som syns från gatan och det lilla torget vid kyrkan. Stadsmuseet tycker att förslaget verkar bra, så länge det inte innebär att taket höjs för mycket eftersom detta skulle förvanska byggnaden.