ANNONS

20 procent fler inbrott i innerstan

Bild på balkongdörr som står öppen balkongdörr genre
Stäng balkongdörren om du lägger dig eller lämnar bostaden, är Stockholmspolisens råd.
Det skedde en 20-procentig ökning av antalet bostadsinbrott i innerstan under sommaren. Vid några tillfällen har tjuvar klättrat in genom öppna fönster och balkongdörrar.
ANNONS

Under perioden 1 juli till 9 augusti i år har 153 anmälningar om inbrott och inbrottsförsök kommit in till citypolisen. Området omfattar innerstan samt Lidingö. Det innebär en 20-procentig ökning av inbrotten i området jämfört med samma period i fjol.

– Vi har särskilt märkt av en ökning av inbrotten på Kungsholmen och Östermalm i sommar. Det är svårt att säga vad det beror på. Vi har ju haft en del utländska ligor som återkommande dykt upp under de senaste åren, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

Flera fall handlar om tjuvar som klättrat in genom öppna fönster och balkongdörrar. Två sådana inbrott begicks natten till den 24 juli på Rindögatan och Grevgatan på Östermalm. Vid båda tillfällena lyckades tjuvarna få bort vädringshakar till fönster på nedre botten och i båda bostäderna stals mobiltelefoner och datorer. I lägenheten på Grevgatan låg personer och sov då tjuven var i bostaden.

– Förmodligen var det samma gärningsmän vid de här två inbrotten. Det var troligen tjuvar som gick runt och letade efter öppna fönster, säger Peter Enell.

458 inbrott och inbrottsförsök har anmälts i innerstan och på Lidingö under 2016. Det är en minskning med 44 brott jämfört med förra året.

Det finns risker med att sova med öppna fönster och balkongdörrar. Stockholmspolisen varnar på sin webbplats för att detta lockar till sig tjuvar. I en del fall har tjuvar klättrat in på andra våningen via stuprör eller växter.

– Att tjuvar klättrar in händer då och då. Andra vanliga metoder är att bryta upp dörrar eller använda låsslungor, säger Peter Enell.

Fakta

Så försvårar du för tjuven

Stäng fönster och balkongdörrar när du lägger dig eller lämnar bostaden.

Skaffa ett överlås på dörren och se till att använda det.

Håll extra koll om du vet att din granne är bortrest.

Var uppmärksam på personer som inte verkar ha något att göra i huset eller på gården.

Ring polisen om du ser något misstänkt.

Källa: Polisen