20 procent högre hyra i första huset

Zeki Tan i det nyrenoverade badrummet. Han är inte helt nöjd med hur det renoverats, bland annat är en dörr till badrummet svårstängd och måste knuffas till för att gå igen.
Zeki Tan i det nyrenoverade badrummet. Han är inte helt nöjd med hur det renoverats, bland annat är en dörr till badrummet svårstängd och måste knuffas till för att gå igen.
Tiotusentals Botkyrkabor kommer att få sina hem renoverade. Nu kan de börja räkna på fram­tidens hyra.

I de två första husen som blir renoverade stiger hyran med minst 20 procent.

Över 8 000 av Botyrkabyggens lägenheter ska renoveras. Nu är lägenheterna i det allra första trapphuset klara. De som bor i huset, som är pilotprojekt på Odlingsvägen i Storvreten, har själva fått välja nivå på renoveringen. Men alla får i stort sett nytt badrum, nya delar på toaletten, nya delar i köket samt inglasad balkong.

– Ljust och fräscht. Det var på tid­en, säger Zeki Tan som bor i en fyra med sin familj.

Hyran däremot reagerar Zeki och flera andra i huset på. De som väljer den enklaste formen av renovering får hyran höjd med 20 procent. Detta gäller första huset i Storvreten, Odlingsvägen 20–34, men också för de i det andra huset där renoveringarna startar i sommar, Krögarvägen 2–12, i Fittja. Avtalet visar att Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen siktar på ”ett liknande avtal” för kommande renoveringar i hela Storvreten och Fittja.

– Det hade räckt med en 10–12 procent upp. Det här känns, men vad har vi för val, säger Zeki Tan.

Efter att avtalet mellan Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen blev klart i förra veckan räknar han med att hyran stiger från dagens 7 000 kronor till 8 400. Med parkering för familjens bil och en taxibil får de betala närmare 9 000 kronor i månaden.

När tidningen kommer på besök visar det sig också att det är en hel del saker med renoveringen han är missnöjd med. Bland annat är en dörr till badrummet svårstängd och måste knuffas till för att gå igen. Den här dagen har hantverkare också varit på plats med en dörr som saknats till ett annat rum. Han hoppas att de kommer tillbaka för att åtgärda även badrumsdörren.

Det första huset på Odlingsvägen i Storvreten och det första huset i Fittja är båda vägledande pilotprojekt för de kommande tolv årens renoveringar. Botkyrkabyggen räknar med utgifter på minst 5 miljarder kronor, varav fyra miljarder måste lånas. Hyresgästföreningen menar att man trots höjningen tecknat länets bästa avtal.

– 20 procent ligger nära smärtgränsen för många. Men höjningen är skälig. Det finns bolag i länet som höjt hyran med 40-60 procent efter renoveringarna, säger Kim Lindholm, ordförande för hyresgästföreningen i Botkyrka.

Även om det kanske inte skulle påverka hyreshöjningen särskilt retar han sig på att kommunen innan år 2010 plockat ut pengar från Botkyrkabyggen i form av koncernbidrag. Botkyrkabyggen har mellan 2004 och 2009 redovisat att det gått 68 miljoner kronor till kommunen. Även åren dessförinnan har det överförts mångmiljonbelopp.

– Pengarna borde ha stannat kvar i bolaget, säger Lindholm.

Botkyrkabyggens ekonomichef Jan Karlsson påpekar att överföringarna är en möjlighet som kommunen som ägare kan välja att göra. Och Bo Johansson, Socialdemokraternas styrelseordförande i bostadsbolaget, menar att de tidigare årens överföringar inte påverkar de aktuella hyreshöjningarna.

– Men de överföringarna sker inte längre och det är bra eftersom Hyresgästföreningen kritiserat kommunen och Botkyrkabyggen för att dubbelbeskatta hyresgästerna, säger han.

Det hade räckt med en 10–12 procent upp. Det här känns, men vad har vi för val.zeki tan, hyresgäst

Fakta

Exempel på åtgärder i första husen

Badrummen: Helkakling, klinkers, ny toalettstol och nytt tvättställ.

Köket: Ny engreppsblandare, nya eller ommålade köksluckor och lådor.

Balkong: Alla balkonger blir inglasade.

Trapphusen: Nya hissar, ommålat trapphus, nytt passagesystem in i trapphuset.

Fasaden: Huset tvättas och tilläggsisoleras.

Fotnot: Detta är exempel på åtgärder.