200 000 i böter för Eriks olycka

Läkarna fick klippa av benet i fingret med tång, så att huden kunde läka. I dag, två år senare, har Erik fortfarande ont.
Läkarna fick klippa av benet i fingret med tång, så att huden kunde läka. I dag, två år senare, har Erik fortfarande ont.
Som 15-åring sommarjobbade Erik Ejerblad på Lida Friluftsgård. Det ­slutade med att han blev av med fingertoppen.

Nu får Upplev Botkyrka böta 200 000 kronor och kommunen har skärpt rutinerna kring sommarjobben.

För att använda en vedklyv måste man vara över 18 år gammal, ­eller gå på naturbruksgymnasium där man får utbildning i hur man sköter maskinen. Trots det sattes den då 15-årige Erik Ejerblad vid maskinen när han 2013 sommarjobbade som parkskötare på Lida friluftsgård. Han fastnade med handsken i vedklyven som kapade av hans högra pekfingertopp.

– Jag fick panik och när jag skakade på handen kände jag hur luften drog in i benet, säger Erik Ejerblad.

Arbetsplatsen saknade rutiner och skrivna riktlinjer för vad sommarjobbarna skulle få göra och vilka maskiner de fick använda. Det fanns heller inga regler för hur arbetsledningen skulle agera vid en olycka.

– Det tog en timme från det att jag kapade av fingret till att jag kom till Södersjukhuset. Jag frågade flera gånger efter en ambulans, men de skulle bestämt köra in mig, trots att de inte kunde vägen.

På sjukhuset var läkarna tvungna att klippa av benet som stack upp ur fingret med en tång, så att huden kunde läka ihop. Även om skadan inte är speciellt synlig i dag har Erik fått bestående men.

– Eftersom huden på fingertoppen inte är härdad, gör det ont om det blir mycket tryck mot den, och när det är kallt ute får jag jätteont i fingret, berättar Erik.

Det viktigaste nu är att det inte händer något liknande igen.

– Jag hoppas att de sköter det bättre i dag, så att ingen annan drabbas, säger Erik.

Det kommunägda bolaget Upplev Botkyrka AB, som driver Lida friluftsgård, har nu dömts att betala 200 000 kronor i företagsbot. Detta för att bolaget bröt mot arbetsmiljölagen, som säger att ”en minderårig inte får utföra arbete som medför påtaglig risk för olycksfall”.

Vd:n Krister Kalte säger att händelsen blev en väckarklocka.

– Först skrotade vi maskinen, som visade sig inte vara godkänd. Sedan har vi har infört skriftliga riktlinjer och rutiner för alla sommarjobbare och praktikanter inom kommunen. Det är oerhört beklagligt att detta hände och vi får någonstans vara glada att det inte gick värre än det gjorde, säger han.

Går det garantera att det inte ­händer något liknande igen?

– Vi kan ju aldrig garantera att olyckor inte kan hända. Men nu har vi i alla fall ett bra system för att motverka det. Och om det händer någonting ska vi ringa till ambulans direkt, säger Krister Kalte.

Jag hoppas att de sköter det bättre i dag, så att ingen ­annan drabbas.Erik Ejerblad

Fakta

Minderåriga får aldrig

Arbeta med asbest.

Utföra arbete under vatten.

Utföra bevakningsarbete.

Transportera av pengar och/eller värdehandlingar.

Operera tunga maskiner till exempel traktor och motviktstruck (om det inte är del av utbildning).

Minderåriga får aldrig arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen.

Källa: Arbetsmiljöverket