200 000 ton grus ska upp från gatorna

I Solna ska gatorna vara rena den 31 april, i Sundbyberg den 15 maj.
I Solna ska gatorna vara rena den 31 april, i Sundbyberg den 15 maj.
Nu har det mesta av snön smält bort från Solnas och Sundby­bergs gator. Kvar ligger tonvis med grus. Om vädret håller kan sopningen komma igång redan nästa vecka.

Snön verkar ha gett upp för den här gången och gatorna är äntligen isfria. Men grus­et som ligger kvar riskerar att orsaka olyckor för cyklister. Och irritation hos fotgängare som får med sig det med skorna.

– Det handlar om enormt mycket grus, runt 200 000 ton, säger Marek Sroka som är driftschef på gatu- och parkförvaltningen i Solna.

I Solna sköts uppdraget att sopa gatorna av Peab. Hur fort gruset kan sopas bort hänger på vädret – och bilisterna.

Många gator sopas på så kallade servicedagar när det råder parkeringsförbud på delar av gatorna – ett förbud som många missar. Det gör att sopbilarna inte kommer åt att göra rent.

Enligt Peabs kontrakt ska sopningen vara klar senast den 31 april. Sopningen tar cirka två veckor, vilket innebär att de kan sätta igång senast i mitten av april. Men vanligast är att de börjar i början av månaden.

– Om det här vädret fortsätter kan vi sätta vi igång redan om två veckor. Kommer det ett snöfall nu lär det inte ligga kvar så länge, sa Bengt Björkman, arbets­ledare på Peab, i torsdags.

Gruset är smutsigt och blandat med löv, buskar och skräp. När det sopats upp silas det rent och kan sedan användas igen.

Snö och grus som städas bort i Solnas dumpas på särskilda platser innan det tas om hand och återvinns. Platserna är hemliga.

– Vi vill inte berätta var dessa platser är eftersom företag då kan få för sig att också dumpa skräp där, säger Marek Sroka.

I Sundbyberg börjar arbetet med att sopa rent gatorna i början av april. Målet är att alla gator samt gång- och cykelbanor ska vara rensopade senast den 15 maj.

Gator med p-förbud för städdag eller städnätter prioriteras eftersom regeln upphör den 15 april. Efter det kan parkerade bilar hindra städningen. På platser med sjudagarsparkering blir det tillfälligt parkeringsförbud.

Arbetet görs dygnet runt tills allt grus är borta.