200 bra historier om Alby

Mats Aronsson, Efe Buluti, Pawel Zmorzynski, Salma Ghanem och Gizem Tuncer hjälps åt att bygga utställningen med elevernas berättelser.
Mats Aronsson, Efe Buluti, Pawel Zmorzynski, Salma Ghanem och Gizem Tuncer hjälps åt att bygga utställningen med elevernas berättelser.
På Grindtorpsskolan berättar barnen om bra saker som hänt i Alby.

200 historier har eleverna fått ihop – och fler ska det bli när de ger sig ut bland vanliga Albybor.

– Det var roligt, men svårt att välja minne, säger Salma Ghanem, 9.

– Alla får ta sin bild här och de får inte, inte gå sönder. Okej?

Mats Aronsson kämpar för att hålla ordning på gruppen med leksugna andraklassare. På stora kartongväggar bygger de upp en utställning med berättelser som barnen själva bidragit med. Utställningen ska stå i skolans matsal i några veckor.

– Först fick vi tänka lite, sedan fick vi skriva på papper. Några hittade på bra minnen när de fick höra de andras historier, säger Efe Buluti, som sätter upp sin berättelse med nålar.

”Jag var tre år gammal och sov med min pappa. Jag låg med huvudet vid pappas knän och fötterna i hans ansikte. Så somnade vi”, står det.

– Jag tycker att det var roligast när vi filmade varandra och några var roliga att lyssna på, säger Pawel Zmorzynski som berättar om sitt 5-årskalas ute på gården med ballonger, godis och läsk.

Sedan i höstas har konstnären Mats Aronsson drivit projektet MiljonStories på Grindtorpsskolan. Målet är att samla in så många positiva historier om Alby som möjligt.

– Jag vill balansera den traditionella bilden av miljonprogrammen och väcka hopp, säger han.

En gång i veckan är han på skolan och arbetar med andraklassarna och femteklassarna. Först fick eleverna berätta om sina bästa Albyminnen. Sedan fick de filma varandra och berätta om sina bästa Grindtorpsminnen. Slutligen har de fått gå hem och intervjua släktingar om sina bästa minnen.

Barnens berättelser nålas upp på väggarna. Någon berättar om ett nyfött syskon, en annan om när de byggde en koja. En tredje berättar om när hon fick lov att köpa godis bara till sig själv utan att behöva bjuda sina syskon.

– Tanken är ju att det här ska vara en glädjeboost, men jag blev lite förvånad över att barnen berättar om anspråkslösa vardagshändelser. Det är inte så stora händelser, säger Mats Aronsson.

För femteklassarna väntar nu ytterligare en utmaning. De ska få gå ut i Alby och intervjua folk om deras bästa Albyminnen. Sedan ska allt samlas i en utställning på biblioteket i vår. Då ska det också vara öppet för allmänheten att själva lämna sina bidrag.

– Drömmen vore att få pengar till att plocka ut några historier och göra skyltar på de platser där de utspelar sig, säger Mats Aronsson.

Salma Ghanem tycker att utställningen blir snygg. Med små knappnålar sätter hon fast det minne hon valde till slut.

”Jag minns att hela klassen tittade på Snövit. Det var så kul. Jag höll nästan på att somna och det luktade speciellt. Jag tyckte att de sju dvärgarna var så knasiga och roliga. De gick till gruvan och hämtade diamanter. Det var roligt och jag kände mig glad”, står det på lappen.

Jag vill balansera den traditionella bilden av miljon­programmen och väcka hopp.mats aronsson, projektledare

Fakta

En miljon berättelser samlas in

MiljonStories ät ett projekt som drivs av Mats Aronsson, konstnär och utställningsproducent.

Målet är att samla in en miljon berättelser från miljonprogrammen i Sverige och i andra länder.

Berättelserna publiceras också på projektets hemsida samt på twitter.

Finansiärer är Internetfonden, Kulturrådet och Stiftelsen Oscar Hirsch Minne.