ANNONS

200 flyktingar kan flytta in i Ursvik

Ett flyktingboende med 200 platser kan öppna i Ursvik redan i slutet av veckan.

– Vi är redo, säger förvaltningschefen Christian Foster.
ANNONS

Den pressade situationen hos Migrationsverket har fått myndigheten att be Sundbybergs kommun om hjälp. Nu har kommunen hittat en lokal i Milotområdet i Ursvik, som kan göras om till sovsalar för 200 flyktingar. Ett så kallat transitboende för asylsökande som företrädelsevis kommer via Malmö och Göteborg.

– Det är tillfälliga boenden där man bor i fem-sex dagar ungefär, under själva registreringen hos Migrationsverket, säger förvaltningschefen Christian Foster.

Huruvida boendet öppnar beror på Migrationsverkets behov. Om myndigheten bedömer att de 200 platserna behövs ska Sundbyberg stå till myndighetens förfogande på 48 timmar. Det kan alltså öppnas redan till helgen.

– Det är en extraordinär och pressad situation för Migrationsverket. Då är det viktigt att kliva fram och hjälpa, säger Christian Foster.

Kommunen står för lokalen, övriga insatser kring transitboendet blir ideella. Frivilligorganisationer som Röda korset, Verdandi, Frivilliga resursgruppen FRG och Svenska kyrkan i Sundbyberg kommer att hjälpa till med allt ifrån att montera sängar till att organisera frukost.

– Vi är förberedda och har frivilliga som är redo, säger Christian Foster.

Den aktuella lokalen har stått tom en tid och förvaltas av Fortifikationsverket och huserade tygförråd under tiden förvaret hade verksamhet i Ursvik.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.