ANNONS

200 hyresrätter byggs nästa år

Bostadsbyggandet får stor plats i budgeten för 2016.
Bostadsbyggandet får stor plats i budgeten för 2016.
200 hyresrätter, fler äldreboendeplatser och fler ipads i skolorna.

Det är några nyheter i nästa års budget för Upplands-Bro kommun.
ANNONS

Budgeten klubbades i onsdags.

Nämnderna får 51,2 miljoner kronor mer än förra året, en ökning med några procent jämfört med förra året. Dessutom satsas 50 miljoner på nya investeringar.

Mest pengar får utbildningsnämnden, som ökar sin budget med 30 miljoner kronor.

– Vi kommer att fortsätta den teknologiska satsningen som innebär att vi investerar i fler ipads och datorer i skolorna. Vi jobbar dessutom med att ta fram en gemensam webbplattform för lärare, elever och vårdnadshavare, säger Kaj Söder, utbildningschef.

Nämnden ska också ta fram en plan för att bli av med gifter i skolor och förskola. Dessutom ska 50 procent av alla livsmedel i skolorna vara ekologiska innan år 2020.

Bostadsbyggandet får stor plats i den nya budgeten. Upplands-Brohus ska påbörja byggnation av 200 lägenheter nästa år och enligt den politiska koalitionen ska 30 procent av alla nybyggda lägenheter utgöras av hyresrätter. Inga hyreslägenheter ska säljas ut.

Upphandlingen om 142 bostäder på Bagarvägen och Målarvägen är snart klar.

– Dessutom byggs 85 lägenheter på Ringvägen och 16 eller fler på Köpmanvägen, sa Birgitta Nylund (S), styrelseordförande i Upplands-Brohus under onsdagens kommunfullmäktigemöte.

Den äldre befolkningen ökar i Upplands-Bro och nästa år vill kommunen öppna 5-6 platser på Norrgården. Ett helt nytt äldreboende planeras – men först måste kommunen hitta en tomt att bygga på.

ANNONS

Tekniska nämnden får ett tillskott på 800 000 kronor i den nya budgeten. Pengarna satsas bland annat på nya gatlyktor och en utveckling av Kungsängens centrum.

– Först ska vi färdigställa backen vid sidan om Kulturhuset så att den blir tillgänglig. En annan punkt är att bygga en lekplats vid Kungsängens IP, säger Catharina Andersson (S), ordförande i tekniska nämnden.

Kultur- och fritidsnämnden får 2,4 miljoner kronor extra för att bland annat bygga en aktivitetspark i Råby, utveckla det gamla observatoriet i Kvistaberg och bygga om det gamla stallet i Prästtorp.

Skatten höjs med två öre per hundralapp. Höjningen beror på en skatteväxling med landstinget, som sänker sin skatt med lika mycket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.