ANNONS

200 meter konst – i grustag

Konstnären Lars Hjertstedt sprejar sin del av den 200 meter långa graffitiväggen.
Konstnären Lars Hjertstedt sprejar sin del av den 200 meter långa graffitiväggen.
Grustaget i Johannesfred går från ögonsår till ögonsten. Graffitikonstnärerna håller nu på att sätta sin prägel på den cirka 200 meter långa betongmuren.

– Det blir en kavalkad av färger, säger Kalle Winblad.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i passar på att titta förbi medan graffitikonstnärerna från Graffiti Sthlm hittar en lucka mellan regnskurarna för att måla den cirka 200 meter långa betongvägen i Johannesfred. På uppdrag av företaget Jehander, som har grustaget här, har de fått uppdraget att måla hela muren utmed strandpromenaden.

– Vi är fem konstnärer som gör var sin del av muren, som sedan ska smälta ihop till en helhet, säger graffitikonstnären Kalle Winblad.

Trots att Graffiti Sthlm har gjort många jobb åt olika företag, så är det speciellt att måla den här muren, eftersom den står mitt i ett bostadsområde.

– Vanligtvis gör vi till exempel fondväggar inne i fabriker, men här måste vi tänka på grannarna som måste se muren varje gång de går förbi. Vi vill göra något fint för dem att titta på, säger Kalle Winblad.

Till exempel kommer väggen vara helt fri från politiska budskap eller värderingar, fokus ligger i stället på att göra en vacker vägg rent estetiskt.

När Jehanders ville etablera sitt grustag i området mötte företaget stort motstånd från grannarna, som överklagade planerna till bland annat miljödomstolen. Men efter en sju år lång tvist fick grustaget grönt ljus 2011.

Grannarna var bland annat oroliga för att den tunga trafiken skulle öka markant i bostadsområdet.

– Dessutom är det inte speciellt snyggt, säger Bo Carlsson, en av de som bor intill grustaget.

Han var den som för fyra månader sedan kopplade ihop graffitikonstnärerna med Jehanders.

ANNONS

– Det är trist med en mur rakt upp och ner. Tänkte att det vore bra att kontakta några proffs. Tidigare hade vi tankar på klätterväxter, men nu blev det graffiti. Alla som jag har pratat med verkar riktigt nöjda, säger Bo Carlsson.

Är det ett sätt för Jehanders att skapa fred med grannarna?

– Haha, ja det kanske är ett sätt att kompensera oss grannar. Men vi har redan ganska bra kontakt, säger Bo Carlsson.

Graffitiväggen hoppas Kalle Winblad ska vara klar inom ett par veckor och när Mitt i träffar graffiti- konstnärerna har de redan kommit långt.

– Vi kommer nog att hålla på tills vi stupar i kväll – eller tills det börjar regna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.