Min lokala hjälte

21-åring åtalad i bedrägerihärva

53 Tele2-kunder fick sina telefoner kapade. Genom noggrann personresearch kunde bedragarna ta 630 000 kronor i sms-lån i kundernas namn.

Nu åtalas fyra unga män.

Personnummer, bostad, släktingar, inkomst, skulder hos Kronofogden. I Sverige är de flesta personuppgifter helt offentliga, bara man vet vad man ska fråga om.

Det visste uppenbarligen de som nyligen kapade 53 av Tele2:s kunders sim-kort genom att svara rätt på kundservicens kontrollfrågor om tidigare bostadsadresser, namn på släktingar och stjärntecken.

Liknande kontrollfrågor fick bedragarna när de sen använde sim-korten för att ta sms-lån i den rättmätige ägarens namn.

Igår, torsdag, började rättegången mot de fyra unga män som polisen tror ligger bakom de här bedrägerierna. De är åtalade för att ha tagit sms-lån för sammanlagt 630 000 kronor i andras namn.

Två av dem ska mest ha fungerat som målvakter, medan de andra två varit mera drivande. Huvudmannen är en 21-åring från Sollentuna.

– Han har hållit på med liknande bedrägerier sen han var 15 år, säger Lena Husén på polisens bedrägerirotel Nord.

Det här sättet att kapa sim-kort ska han ha lärt sig över internet. Bedrägerierna började när han jobbade som säljare på ett elektronikvaruhus. Han misstänks också ha kapat ett företagsnamn och beställt elektronik för 50 000 kronor, enligt åtalet. Han var nära att lyckas, men greps innan varorna levererades.

Ingen av de drabbade privatpersonerna behöver betala några av skulderna. Den ekonomiska smällen tar låneföretagen, som nu kräver tillbaka pengarna av bedragarna i form av skadestånd.

Att det var just Tele2:s kunder som drabbades berodde på att de hade andra rutiner än de andra telefonbolagen. När bedrägerierna uppdagades i slutet av förra året skärptes säkerheten.

– Nu har vi samma rutiner som de andra bolagen. Man kan inte längre ringa in och aktivera ett nytt sim-kort på en gång, utan man måste antingen legitimera sig i en butik eller så skickas det nya sin-kortet ut till adressen, säger Pernilla Oldmark informationsdirektör på Tele2.