ANNONS

21 nya hyresrätter men 700 fler i kö

”Hur ska folk ha råd att köpa när de inte ens har råd att betala hyran?”, säger Gabriel Arias Vera om planerna på att ombilda 2 000 hyresrätter.
”Hur ska folk ha råd att köpa när de inte ens har råd att betala hyran?”, säger Gabriel Arias Vera om planerna på att ombilda 2 000 hyresrätter.
Antalet köande hos Järfällahus har ökat med 15 procent på fyra år.

Nu kan 2 000 av bolagets hyresrätter försvinna – och fler stockholmare släppas in i kön.

– Det är vansinne, säger Eva Dazley, ordförande i Hyresgästföreningen.
ANNONS

Kötiden för en lägenhet i Järfälla är 5,7 år. Sedan 2011 har Järfällahus bostadskö utökats med 700 personer, från 4 600 till 5 300. Under samma period har bolaget byggt 21 lägenheter – till seniorer.

– I början av 90-talet hade man vakans på lediga lägenheter. I dag har man inte ens möjlighet att evakuera folk till andra lokaler om det skulle bli en brand, säger Eva Dazley, ordförande i Hyresgästföreningen i Järfälla.

Och snart kan konkurrensen hårdna ännu mer. Enligt ett förslag från kommunens tjänstemän kan 67 procent av Järfällahus nyproduktion lämnas över till Stockholms bostadsförmedling, i stället för dagens 30 procent. Samarbetet öppnar för ökad inflyttning från hela länet, men innebär betydligt längre kötid för Järfällaborna.

– Vi har varken gett tummen upp eller tummen ner. Det ska diskuteras i kommunstyrelsen under hösten, säger Fredrik Ståhl, Socialdemokraternas pressekreterare.

Trebarnsmamman Wan Thanee, 31, har försökt byta sin lägenhet i Söderhöjden i flera år. Nu riskerar hon att få vänta ännu längre.

– Jag vill bo kvar i Jakan men det är svårt att hitta lägenheter som är tillräckligt stora. Det är jätte­dåligt om de öppnar upp kön, säger hon.

– Folk kommer inte att ha en chans att flytta. Det här är ett förslag från tjänstemän som aldrig satt sin fot här, säger Gabriel Arias Vera, 64.

Även Järfällahus vd, Olof Lindholm, är kritisk till förslaget.

– Jag ser inte riktigt finessen med det. Kanske vill man öppna upp för nytt blod. Men jag tror att vi klarar av förmedlingen på egen hand, säger han.

ANNONS

Samtidigt riskerar 2 000 hyresrätter att försvinna när Järfällahus öppnar upp för ombildning av lägenheter i Jakobsbergs miljonprogramsområden. En ombildning av Söderhöjden, Tallbohov och Sångvägen ska – enligt Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern – lyfta områdena ur segregation.

Hittills finns inga beslut om ombildningar i områdena.

660 av Järfällahus lägenheter har ombildats på senare år. Senast var det 125 lägenheter i attraktiva Östra Polhem, en affär som kritiserades av både hyresgäster och dåvarande oppositionen.

Koalitionen lovar 300 nya hyresrätter per år. Det räcker inte, enligt Eva Dazley.

– Man säljer sådant man redan har samtidigt som man ger uppdrag att utöka antalet hyresrätter. Det går inte ihop. Hur är det en utökning?

Folk kommer inte ha en chans att flytta.Gabriel Arias Vera, 64

Fakta

Flest nybyggen är bostadsrätter

Av de 2 265 lägenheter i Järfälla som är inflyttningsklara före 2016 är 30 procent – eller 670 stycken – hyresrätter. Resten är bostadsrätter.

Järfällas bostadsområden med inflyttning 2014–2016:

Kallhälls centrum och Bolinder strand: 165 bostadsrätter.

Jakobsberg: 150 bostadsrätter och 120 hyresrätter.

Barkarbystaden: 1 200 bostadsrätter och 550 hyresrätter.

Källa: Järfälla kommun