ANNONS

(rubrik saknas)

Lustans Lakejer med Johan Kinde i spetsen var ett av Sveriges hetaste band i mitten av 80-talet och har fortfarande en trogen skara fans.

På söndag uppträder de – för första gången någonsin – i Danderyd.
ANNONS

Det är han som är Lustans Lakejer i dag. För ett år sedan släppte bandet en ny skiva och har sedan dess gjort en del spelningar med ojämna mellanrum. På söndag är det dags att äntra scenen på Danderydsgården.

– Jag tror faktiskt inte att vi har spelat i Danderyd förut. Vi spelade ju mycket i Täby och Åkersberga när vi började.

Det kommer att bli en blandning av nya låtar och gamla hits som ”Rendez-vous i Rio” och ”Man lever bara två gånger”.

– Skulle vi inte spela Diamanter till exempel så skulle ju folk bli besvikna. Men några av de nyare låtarna har också blivit allsångslåtar live.

Syntbandet från Åkersberga slog igenom i början på 80-talet med låtar som handlade om nattlig glamour, vackra kvinnor och dekadenta fester runt om i världen. Efter några intensiva år splittrades bandet i mitten på 80-talet.

– 90-talet var inget bra årtionde för mig. Jag var rotlös och hade svårt att hitta min plats.

Har du levt ett dekadent liv?

– Det beror på, inte jämfört med Kiss eller Mick Jagger kanske, men visst det har jag väl. Men jag blev inte så rik, så jag har inte fått leva riktigt så utsvävande som jag skulle ha velat, säger Johan Kinde med ett skratt.

Efter att Lustans Lakejer upplöstes satsade Johan Kinde på en solokarriär och skrev låtar åt andra artister. I dag har han även hunnit med att skriva en bok och vara med i Melodifestivalen.

ANNONS

Efter 14 års tystnad släppte Lustans Lakejer en ny platta 1999. Den fick titeln ”Åkersberga”. Johan Kinde besöker sällan sina gamla hemtrakter, han känner knappt igen sig där längre.

– När jag gick på Bergaskolan och man gick över ”stora vägen” fanns det ett konsum och en biograf. Nu går vägen under marken och det ligger ett gigantiskt köpcentrum där som ser ut som ett stort rymdskepp.

Saknar du den tiden?

– Vissa dagar skulle jag ge min högra hand för att få vara ung igen. Jag skulle gärna ha fysiken och mitt hår tillbaka. Men det är skönt att slippa den där kampen man hade då. Det kommer en viss förståndighet med åren. Som Leonard Cohen sa: ”När man blir äldre börjar de hjärnceller som orsakar ångest att dö.”

När Johan Kinde blickar framåt är han osäker på om det blir några fler skivor med Lustans Lakejer. Men han har andra musikaliska planer.

Dels ett soloprojekt med ett annat sound, dels finns det ett gäng färdigskrivna låtar på engelska som väntar på att hitta rätt sångerska.

Och så skriver han på en ny roman samtidigt som han spelar skivor på olika klubbar.

Fakta