(rubrik saknas)

– Gillestuga var nästan ett skällsord för ett par år sedan och de där röda tegelhusen ingen vill ha för tio år sedan är hur heta som helst. Nu ser folk charmen i 60–70-talshus.

Malou Parkkila, mäklare i Vallentuna pratar om en av trenderna på bostadsmarknaden i Vallentuna just nu.

Mitt i Vallentunasteget har granskat prisstegringen i olika områden i Vallentuna de senaste fem åren. Att många köpare är sugna på rymliga 70-talsvillor med många rum är tydligt.

I Snapptuna, väster om Ormsta station ligger 70-talsvillorna tätt. Det är ett av de områden i Vallentuna där priserna också ökat mest. Snittpriset på en villa där har ökat 28 procent eller med 870 000 kronor mellan 2010 och 2015.

Detta enligt statistik från Värderingsdata, baserat på samtliga försäljningar i området. Rickeby är ett område som kan se tillbaka på en liknande utveckling. Här har villapriserna också ökat med 29 procent.

Men det finns ännu hetare områden. Allra mest har priserna, enligt Värderingsdata, ökat i Kragsta. Snittpriset på en villa där ligger nu på 4,3 miljoner och har ökat med 42 procent de senaste fem åren.

– För dem som tittat mycket i Kyrkbyn och inte kan tänka sig att flytta längre ut är Kragsta ett alternativ. Resväg eller skolor påverkas inte så mycket och man kan får ett billigare hus än i Täby, fast det bara ligger 500 meter bort, säger Malou Parkilla.

Ett område som inte stigit fram lika mycket som övriga områden i centrala Vallentuna är Ormsta. Här har priserna ökat med 17 procent.

– Stora områden i Ormsta är byggda på 80-talet, så de ökar inte lika mycket i värde. Ibland är de inte längre lika renoverade som hus som är tio år äldre, säger Malou Parkkilla.

I hela kommunen har villa-­priserna ökat med 28 procent de senaste fem åren.

Och enligt flera mäklare är bostadsmarknaden stekhet. Mycket säljs redan innan visning.

– Vallentuna är extremt hett. Utbudet är lågt och efterfrågan är extremt hög. Det gör att priserna sticker upp, säger Sebastian Eriksson, mäklare i Vallentuna.

Ett annat problem är att många äldre som vill flytta inte kan. Bland annat därför att de rätta lägenheterna inte finns.

Men Sebastian Erikssons stalltips är att flera villor kommer att bli lediga när bostadsområden som Galpoppfältet i Täby och Ängsnyckeln i Vallentuna blir färdiga. Här har flera Bällstabor köpt lägenheter och säljer sannolikt villor inom ett par år, avslöjar han.

– Äntligen byggs lägenheter med hiss i centrala Vallentuna, säger han.

Mitt i Vallentunasteget besöker en visning i Östra Bällsta, ett villa område med stadigt höga priser. Här finns också en annan av villaköparnas önskedrömmar – poolen.

– Det är mycket snack om pool nu, det är attraktivt. Det ger både livskvalitet och är ett smycke i trädgården, säger Malou Parkkila.