(rubrik saknas)

En bostad totalförstördes i radhusbranden i Ormsta i fredags.

Brandförsvaret, som fick dubbla larm, kom dessutom fram fyra ­minuter senare än ­rekommendationen.

En lägenhet i ett trefamiljshus och ytterligare två lägenheter fick allvarliga skador vid storbranden på Karlavägen i Ormsta i fredags.

Larmet gick klockan tre på eftermiddagen. Tanken var först att en styrka från brandstationen i Vallentuna skulle åka dit. Men bara minuterna innan hade hela styrkan på sex man fått larm och åkt till en allvarlig mc-olycka i Kårsta-Ekskogen (se notis på sidan 4).

– Det var olyckligt att de var upptagna. Tiden är en jätteviktig aspekt vid alla bränder. Det är väldigt ovanligt att det blir så här, säger Kent Lundqvist, operativ chef på Storstockholms brandförsvar.

37 sekunder senare larmades Täbystationen som ligger näst närmast och sedan ytterligare tre stationer.

– Den första bilen var framme 14 minuter efter larmet, säger Kent Lundqvist.

Då hade branden, som startade i ett förråd på tomten, spridit sig till bostadshuset via en altan.

Enligt den riktlinje som Storstockholms brandförsvar jobbar efter ska en utryckningsstyrka vara på plats inom tio minuter efter ett larm.

– Det är en rekommendation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Man bör dimensionera brandförsvaret så att man kan vara på plats inom tio minuter. Vanligtvis klarar vi det, säger Kent Lundqvist.

Tre dagar efter branden ligger fortfarande lukten av brandrök över radhusområdet. Grannarna är lättade över att branden inte spred sig ännu mer i området där husen av trä ligger tätt.

– Blåsten låg på åt mitt håll, jag vågade knappt gå ut, säger Alf Sigling, som bor intill.

En annan granne berättar att de var ute och spolade vatten på fasaderna intill för att hindra ytterligare spridning.

Det var ett hus med bostad för tre familjer som fattade eld. Branden startade på ena kanten, den lägenheten är nu totalförstörd. I lägenheten bredvid har taket rasat in.

Den tredje lägenheten har fått vattenskador.

De boende har fått hjälp med alternativa bostäder.

Polisen har en tydlig bild av vad som kan ha hänt men var vid denna tidnings pressläggning inte färdig med den tekniska undersökningen.