ANNONS

215 000 kronor för nya vägar

Patric Simonsson och Hans Norén bor på Kästavägen i området Backen, Glömsta.
Patric Simonsson och Hans Norén bor på Kästavägen i området Backen, Glömsta.
Fastighetsägare faktureras på drygt 215 000 kronor för gatukostnadsersättning.

Det trots att två av Backenområdets vägar till hösten kommer att bli genomfartsvägar till den nya Glömstaskolan i höst.
ANNONS

Gatorna i detaljplanen för Backenområdet slutbesiktigades i september 2010, enligt kommunens exploateringsingenjör Juan Piñones Arce. Därefter har kommunen debiterat fastighetsägare till befintliga obebyggda fastigheter och fastighetsägare till nybildade fastigheter i samband med att bygglov beviljats.

81 fastighetsägare har eller kommer att få varsin faktura från kommunen på 215 755 kronor.

Gatukostnaden som faktureras ska täcka kostnader för hela eller delar av arbetet med Kästavägen, Bergavägen, Postbacken, Platåvägen, Agnetavägen, Patron Lars väg, Rosenstigen och Elbevägen.

Hans Norén har bott på Kästavägen sedan 1979, och drabbas inte av kostnaden, men engagerar sig nu för att få stopp på fakturorna som han menar är rent felaktiga.

– 2006 när gatukostnadsförslaget kom skulle fastighetsägarna betala 157 226 kronor, två år senare hade det ökat till 215 755. Det är en ökning med 40 procent som är orimlig.

Hans Norén är också kritisk till vilka vägar det är som fastighetsägarna ska betala för.

– När kostnadsunderlaget kom så fanns inget beslut om Glömstaskolan. Skolan som kommer att ha 700 elever öppnar till hösten, vilket kommer att innebär att Bergavägen och Kästavägen blir matarvägar. Det ska inte vi fastighetsägare betala.

Juan Piñones Arce förklarar att höjningen med nästan 40 procent beror på att det är de faktiska kostnaderna som ligger till grund för kommunens gatukostnadsuttag.

– För Backenområdet har det inneburit en annan kostnad än vad som redovisades vid gatukostnadsutredningens fastställelse. Kostnaderna baserades då på löpmeterpriser, för vad det erfarenhetsmässigt kostar att bygga gator. Kostnadsökningen beror på flera aspekter, där prisökningen på asfalt är en, säger han.

ANNONS

Av de 81 fastighetsägare som ska faktureras har cirka 20 betalningar inkommit. Och ingen har hittills bestridit fakturan, uppger Juan Piñones Arce.

Lena Södersten, jurist på Villaägarnas riksförbund, säger att vägarna måste vara till nytta för fastighetsägarna för att gatukostnadsersättning ska vara aktuell.

– När vägarna blir till nytta för flera, som till exempel genomfartsvägar, är det kommunen som ska betala, säger hon.

Kommunalråd Malin Danielsson (L) uppger att kommunen redan har tagit en stor del av kostnaderna och att de vägar som går till skolan faktureras efter den lägsta ersättningen.

– Underlaget för kostnaden antogs 2010 då vägarna var färdigbyggda. Därefter har ingen ny gatukostnadsutredning för området gjorts utan det är de fastställda kostnaderna från 2010 som debiteras. De vägarna som är planerade matarvägar har redan kommunen betalat den högsta utgiften för. Fastighetsägarna debiteras helt enligt reglementet, säger hon.

Fakta

Gatukostnadsersättning Backenområdet

Kommunen kan kräva ersättning av fastighetsägare vid behov för kostnader av gator och allmänna platser där kommunen är huvudman.

Huddinge är en av 37 kommuner i Sverige som utnyttjar möjligheten att debitera fastighetsägare för gatukostnader.

Gatukostnadsersättning ska täcka kostnader för hela eller delar av följande gator: Kästavägen, Bergavägen, Postbacken, Platåvägen, Agnetavägen, Patron Lars väg, Rosenstigen och Elbevägen.

Källa: Villaägarnas Riksförbund, Huddinge Kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.