22-åring dödade systerns pojkvän

Fyra års fängelse för dråp blev domen för den 22-årige Fittjabo som stack ihjäl sin lillasysters 23-årige pojkvän. Storasystern friades dock i rätten.

Den dråpdömde mannen och hans lillasyster bodde tillsammans med hennes 23-årige pojkvän i en lägenhet i Fittja. På julafton hade syskonen besök av sin 28-åriga storasyster och två andra personer. De två lämnade lägenheten efter midnatt. 22-åringen och storasystern har beskrivit en trivsam afton med mat, dryck, julklappar och lekar, framgår det av domen.

Någon gång efter att gästerna gått uppstod bråk. Enligt äldsta systern uppmanades 23-åringen att gå och lägga sig. Hon berättar att han senare tappade kontrollen. Prover visar att den dråpdömde inte hade någon alkohol i kroppen. Däremot var den nu döde mannen kraftigt påverkad.

Under larmsamtalet berättade den dråpdömde att han skadat 23-åringen.

De åtalade syskonen beskriver förloppet olika. Men rätten utesluter inte att den dråpdömdes historia är sann. Enligt den ska 23-åringen ha gjort utfall med en kniv, och han blev rädd att 23-åringen var på väg att strypa storasystern. Det var då han stack honom med kökskniven han fått tag på. Mannen dog i ambulansen.

Rätten slår fast att situationen varit kaotisk, men menar att det våld storasystern var utsatt för inte varit allför allvarligt och i vart fall inte livshotande. Vidare att 22-åringen måste ha insett att knivsticken kunde döda.

Enligt rättens samlade bedömning handlade det inte om nödvärn utan om dråp. Förutom fängelse ska han betala 220 000 kronor i skadestånd.

– Man kan göra olika bedömningar. Vi har inte bestämt om vi ska överklaga, säger advokat Per Branting.

Åklagaren menar att storasystern torkade av kniven för att försvåra utredningen, men hon hävdar att hon bara torkade av bladet på kniven hon hittade efter att 23-åringen lämnat lägenheten. Den tekniska undersökningen ger henne visst stöd och hon frias därför.

– Vi kan inte förstå domen. Fyra år känns väldigt lindrigt för ett dråp och måste vara sårande för de anhöriga att en ung mans liv skulle vara så billigt. Troligtvis överklagas domen, säger utredare Lars Lundin.