22-åring langade cannabis till unga

Gubbängens norra t-baneuppgång var den vanliga mötesplatsen för den 22-årige langaren och hans kunder. Överlämningen av droger brukade ske vid en trappa i närheten.
Gubbängens norra t-baneuppgång var den vanliga mötesplatsen för den 22-årige langaren och hans kunder. Överlämningen av droger brukade ske vid en trappa i närheten.
En 22-åring har dömts till fängelse för att ha sålt marijuana till tonåringar ­ i Gubbängen.

Utredningen visar att stora mängder cannabis hanterades i hans bostad på Skrinvägen. Totalt dömdes sju personer i härvan.

”Fan mannen, du har pajat mitt party”.

Orden kom från en 22-årig Gubbängsbo när han blev stoppad av knarkspanare på Gubbängsvägen i slutet av september. Från hans ficka hade just en förpackning med 95 gram cannabis ramlat ut.

Samma dag gjorde polisen husrannsakan i 22-åringens bostad. Det de fann var inget mindre än en lokal knarkcentral. Bordet i vardagsrummet var besudlat med rester av cannabis.

Där fanns digitalvåg, förpackningspåsar och skålar med marijuana. Den ljusskygga verksamheten var dold för omvärlden bakom nerdragna persienner.

22-åringen har nu dömts till sex månaders fängelse för narkotikabrott. Enligt domen har han hanterat stora mängder cannabis i sin bostad och sålt drogen vidare vid åtminstone tolv tillfällen.

– Han är inte överst i näringskedjan men han har nog levt ganska gott på det här. Under utredningen kunde vi se att det har gått snabbt att omsätta narkotikan till kontanter. Det har funnits gott om köpare, säger Andréas Lindfors, chef för gatulangningsenheten i söderort.

En av kunderna var en 19-åring från Fagersjö, som också har dömts. Han stoppades vid Hökarängens tunnelbana den 19 september med tre nyköpta påsar marijuana i fickan. I utredningen finns utskrifter av sms mellan honom och 22-åringen:

”Kanske behöver en t-shirt om en stund”, skrev han till exempel en dag i början av september. Kort därefter träffade han 22-åringen nära Gubbängens norra t-baneuppgång och bytte pengar mot cannabis. Affärerna skedde oftast där men ibland på andra platser, som ute på Gubbängsfältet och i en lekpark vid Ramvägen.

Enligt domen var ”t-shirt” ett stående kodord för marijuana.

– För mig var det aldrig någon tvekan om att det rörde sig om försäljning av cannabis. Det är ganska vanligt i de här sammanhangen att man inte använder klartext, säger åklagaren Olof Vrethammar.

Under rättegången erkände 22-åringen att han själv är beroende av cannabis. Men han nekade till att ha sålt drogen vidare mer än ett par gånger. I stället hävdade han att sms:en handlade just om tröjförsäljning.

Det är oklart om domen kommer att överklagas. Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt 22-åringens advokat.

Fakta

Sju personer dömda i knarkhärvan

Totalt dömdes sju personer i åldern 18–22 år i cannabishärvan.

En av dem var en 21-åring från Malmö som dök upp i lägenheten i Gubbängen mitt under polisens husrannsakan.

Han frågade då efter en väska, som visade sig innehålla över 50 000 kronor i kontanter.

I sin telefon hade han dessutom bilder på stora mängder canna­bis, tagna i lägenheten tidigare samma vecka. Källa: Södertörns tingsrätt