22-åringen har erkänt brott

Polisens tekniker undersökte lägenheten där mannen hittades död.
Polisens tekniker undersökte lägenheten där mannen hittades död.
Förra helgen hittades en man död i sin lägenhet på Näset. Enligt åklagare mördades han med ”oerhört kraftigt våld”.

Efteråt var grannarna i chock.

– Det var helt oväntat, säger en av dem.

Det var den 28 juni som en man i 30-årsåldern hittades död i sin lägenhet på Näset. Samma kväll gick en 22-årig man självmant in till polisen – och anhölls omedelbart misstänkt för mord.

– Den misstänkte själv har erkänt att han har begått den här gärningen och att han har planerat att ta livet av målsäganden, säger åklagaren Pär Andersson.

I onsdags häktades den misstänkte mannen som är hemmahörande i Södertälje.

– Det jag kan säga är att det har varit ett oerhört kraftigt våld och att tillvägagångssättet varit väldigt lömskt, säger åklagaren Pär Andersson efter häktningsförhandlingen.

Enligt honom var det sannolikt redan på lördagen som 22-åringen tog livet av Lidingöbon. Men exakt hur det gick till är polis och åklagare förtegna om.

– Vi har inte hållit några ytterligare förhör med den misstänkte och vill kunna konfrontera honom med uppgifter från obduktionen och den tekniska undersökningen, därför går vi inte ut med några fler detaljer just nu, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Inte heller motivet går de ut med just nu. Åklagaren bekräftar att 22-åringen och Lidingöbon kände varandra sedan tidigare, men mer än så vill han inte säga.

– Den misstänkte har berättat varför han gjorde det, men det kan jag inte gå ut med nu, säger Pär Andersson.

22-åringen är tidigare dömd för flera brott, och står just nu åtalad för flera fall av våld mot tjänsteman samt hets mot folkgrupp. Enligt åtalet hade han skrikit ”Sieg heil” och gjort Hitlerhälsningar i Södertälje förra sommaren.

– Det är för tidigt att säga om det har något samband med händelsen på Lidingö, men det är naturligtvis något vi tittar på, säger Pär Andersson.

När Lidingöbon hade påträffats död på söndagseftermiddagen spärrades stora delar av centrala Näset av, och flera bussar fick dirigeras om.

– Det var ett jättepådrag, säger en kvinna som bor i samma hus.

För grannarna kom nyheten om en chock.

– Det var helt oväntat och fruktansvärt läskigt, säger kvinnan.

22-åringens advokat Jonas Granfelt bekräftar att hans klient erkänt gärningen som sådan – men han invänder mot att den rubriceras som mord.

– Frågan om vilken rubricering det ska bli är en fråga för tingsrätten, men det finns omständigheter som talar för att det är frågan om dråp. Det här är från alla perspektiv en mycket tragisk händelse, säger 22-åringens advokat Jonas Granfelt.

Det misstänkta mordet på Näset är ett av relativt få fall av dödligt våld på Lidingö. Sedan år 2000 har färre mord och dråp anmälts på Lidingö än i andra jämnstora kommuner i länet.

– Det är väldigt sällsynt med den sortens grova brott på Lidingö, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.