Min lokala hjälte

22 båtägare uppsagda från marinan

Nathalie DeArte hade önskat att de fick veta varför de är uppsagda och om de hade kunnat förhindra det på något sätt.
Nathalie DeArte hade önskat att de fick veta varför de är uppsagda och om de hade kunnat förhindra det på något sätt.
Nathalie DeArte och Richard Hjelm på Hjelms k-märkta båt från 1961.
Nathalie DeArte och Richard Hjelm på Hjelms k-märkta båt från 1961.
Threestar Marina i Marievik där 22 båtägare är uppsagda från sina båtplatser.
Threestar Marina i Marievik där 22 båtägare är uppsagda från sina båtplatser.
22 båtägare vid Threestar Marina i Marievik är uppsagda från marinan och måste lämna båtplatserna senast den sista augusti.

- Det är jättesvårt att hitta båtplats för större fritidsbåtar, så det känns orättvist att bli uppsagda med så kort varsel, säger Richard Hjelm, en av båtägarna i marinan.

Tillsammans med hustrun Lena Hjelm äger han den k-märkta båten ”Ekefjord” som byggdes 1961 och är en av de sista bevarade stora trätrålarna i landet.

De vet inte var de ska ta vägen med båten efter den sista augusti.

– Den här båten kräver mycket djup så vi kan inte ha den var som helst, säger Lena Hjelm.

Grannen Nathalie DeArte vistas på sin båt med sina två barn. Hon vet inte heller var hon ska ta vägen med sin båt.

– Vi bor jättetrångt hos min bror i vanliga fall och tycker det är skönt att vara på båten. Det är fler barnfamiljer som har båtar här, som också kastas ut nu, trots att de gör rätt för sig, säger hon.

Mitt i har tidigare berättat om marinan vid Liljeholmskajen som hotas med vite om de inte lämnar in uppgifter om hur båtarna hanterar avloppsvattnet.

http://mitti.se/marinan-vid-liljeholmskajen-hotas-med-vite-oklart-hur-avloppsvattnet-hanteras/?tag=liljeholmenalvsjo

Lena och Richard Hjelm och Nathalie DeArte känner sig påhoppade efter skriverierna om utsläpp.

– Vi är seriösa och beställer tankbil för tömning eller åker iväg med toatanken som man ska, trots att det sedan 2015 är lag på att marinan ska tillhandahålla en tömningsstation, säger Richard Hjelm.

Ägaren till Threestar Marina, Joakim Blomqvist, säger att han sagt upp de 22 båtägarna på grund av påtryckningar från Aberdeen, som han arrenderar bryggorna av.

– Jag var tvungen att säga upp båtägarna, annars hade jag själv blivit uppsagd från arrendet, säger han.

Båtägarna är upprörda över att de blivit uppsagda med så kort varsel, och utan förklaring till varför.

– Är det något som vi kan göra för att förbättra något här så gör vi det, säger Nathalie DeArte.

Enligt Joakim Blomqvist finns det en paragraf i hyreskontraktet där det står att han har rätt att säga upp dem med tre månaders uppsägningstid utan att behöva redovisa någon anledning.

– Det är inte på grund av utsläpp, utan på grund av att det i mitt kontrakt med Aberdeen står att det inte får vara boendebåtar som ligger i marinan, utan endast fritidsbåtar av nyare slag, säger han.

– Det är inte tillåtet att bo på båtarna, men utifrån ser det ut som att folk bor där, trots att de säger att de bara vistas på båtarna, säger Joakim Blomqvist.

Enligt honom är de flesta båtägarna seriösa och tömmer sina toaletter och annat avfall som man ska, men det finns några oseriösa som inte sköter sig.

– Men att de blir uppsagda med kort varsel borde inte komma som en överraskning, då det står i hyreskontraktet. Förr eller senare försvinner marinan från Marievik då staden har andra planer, säger han.

Endast tre båtar, som är klassade som nyare fritidsbåtar, får vara kvar ett tag till. Även Vikens veranda får vara kvar.