22 föreningar fick bidrag från stadsdelen

Verdandi brukar varje sommar ordna en utflykt för familjer och ungdomar som deltagit i sommarens aktiviteter. Här samlas föreningen vid Kungsträdgården för att åka vidare mot Gröna Lund.
Verdandi brukar varje sommar ordna en utflykt för familjer och ungdomar som deltagit i sommarens aktiviteter. Här samlas föreningen vid Kungsträdgården för att åka vidare mot Gröna Lund.
Nu har föreningsbidragen i Spånga och Tensta fördelats av stadsdelsnämnden. 22 föreningar delar på 1 650 000 kronor och många fick betydligt lägre bidrag än vad de hade hoppats på.

Vid sitt senaste möte beslutade Spånga-Tensta stadsdelsnämnd om bidrag till de många föreningar som ansökt om det för 2016. Föreningarna hade ansökt om totalt 6 560 000 kronor. Men nämnden hade bara 1 650 000 kronor att dela ut.

Verdandi är den förening som tilldelades störst bidrag, 552 000 kronor. Verdandi anordnar fritidsverksamhet för barn och ungdomar i två lokaler på Gullingeplan och Husingeplan i Tensta. Föreningen ordnar även utflykter och läger på loven och utbildar ungdomar att leda verksamheten. Föreningen fick mindre än en tredjedel av den summa som man hade ansökt om.

– Visst får vi mycket pengar. Men vi tycker inte att det är konstigt med tanke på den verksamhet vi har. Generellt tycker att jag att föreningar skulle få mer i bidrag med tanke på vad vi gör för samhället, säger Stig Nilsson, verksamhetschef på Verdandi.

Andra som tilldelades stora bidrag var Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen som fick 239 000 kronor och Tensta kvinno- och tjejjour som fick 180 000 kronor.

Moderaterna och Liberalerna röstade emot beslutet och de vill se andra riktlinjer för föreningsbidragen som innebär att till exempel Grannstöd Spånga-Tensta ska kunna få stöd. Enligt dagens riktlinjer kan de inte då bidrag för sin verksamhet. Men Awad Hersi (MP), stadsdelsnämndens ordförande, försvarar riktlinjerna.

– Grannstöd har vi ett väldigt gott samarbete med och vi jobbar med en stor översyn av hur vi jobbar med trygghetsfrågor i stadsdelen. Där är föreningar en viktig del, säger Awad Hersi (MP).

Stadsdelsnämndens totala bidragssumma höjdes förra året, berättar Awad Hersi.

– Men det är klart att man inte är nöjd om det är stor skillnad på vad man ansökt om och det man fick. Det här är heller inte enda stödet som föreningar kan få från kommunen, säger han.