ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

I morgon den 2 juli blir det tillåtet att uppföra ett 25 kvadratmeter stort hus på tomten utan bygglov. Attefallshuset, uppkallat efter bostadsministern, är en större variant av friggeboden, och som får användas som permanentboende.

Toppen, tycker villaägaren Hasse Ek. Här, bland syrenbuskar och fruktträd på tomten i Vaxholm, planerar familjen för ett Attefallshus. Tanken är en ”ungkarlslya” med toalett, minikök och dusch åt den 20-åriga sonen.

– Han ville bo kvar i Vaxholm, vi ville hjälpa till. När han flyttar kan vi ha det som bed and breakfast eller hyra ut, säger Hasse.

Vad grannarna ska tycka oroar inte. Hasse känner dem väl och ett berg skiljer dem åt. Men han är noga med att huset ska smälta in i omgivningen.

– Vi ska inte ha en timrad fjällstuga eller någon svart låda. Jag har bott i Vaxholm hela livet och tycker huset ska passa in. Det får plåttak, spröjsade fönster och grön eller röd träfasad, säger Hasse.

Men han tror, liksom kritikerna, att husen kan leda till en del osämja.

– Man kan nog stöta på en del förvånande exempel när folk får frihet att bygga som de vill.

Företaget Sommarnöjen som levererar färdigbyggda Attefallshus har fått över 600 förfrågningar.

– De flesta vill ha ett komplett hus med kök och badrum. Andra vill ha ett gästhus eller till exempel en bastu med relaxavdelning, säger Tomas Tjajkovski på Sommarnöjen.

ANNONS

Regeringen hoppas att reformen ska bota bostadsbristen. Villaägarnas riksförbund tror på 200 000 nya bostäder. Bostadsministern är mer försiktig.

– Reformen kan inte lösa bostadsbristen, men i alla fall bidra i marginalen. Det är en hjälp för människor att lösa vardagsproblem, säger Stefan Attefall (KD).

Men Veronica Palm, Socialdemokraternas talesperson, är skeptisk.

– Jag har svårt att se att man löser något genom att låta Stockholms unga flytta ut på tomter i Sollentuna. Det behövs små hyresrätter, det finns inga genvägar att lösa bostadsbristen, säger hon.

Attefallshuset har även fått kritik av lagrådet som anser att husen hotar systemet med detaljplaner, när man nu får bygga på ”prickad” mark som tidigare skyddats.

Och länsstyrelsen menar att husen kan förändra karaktären i bostadsområden och förutser grannkonflikter. En farhåga som delas av Veronica Palm.

– Det är skillnad på en friggebod och ett Attefallshus som är bebott året runt, det blir som en granne till. Frågor om hur el och vatten ska dras och hur det blir med toalettsystem kvarstår. Det kommer att bli problem, säger Veronica Palm.

Stefan Attefall anser dock att man tagit hänsyn till kritiken. Reformen ska utvärderas om två år.

illustration: Enkelrum

illustration: Enkelrum

illustration: ÅRJÄNGSSTUGAN

illustration: SOMMARNÖJEN

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.