ANNONS

224 dagars väntan för vård av prostatacancer

Ivar Lillers envishet räddade livet på honom. Han stod på sig för att få göra ett test där hans cancer upptäcktes.
Ivar Lillers envishet räddade livet på honom. Han stod på sig för att få göra ett test där hans cancer upptäcktes.
Varje år upptäcks 1 100 fall av prostatacancer – för sent. Allmän screening, ”pappografi”, hade kunnat rädda livet på många av dem.

Stockholms prostatacancerpatienter tillhör dem som får vänta allra längst på vård.
ANNONS

Prostatacancer är numera vår vanligaste form av cancer som varje år skördar 2 400 mäns liv, i riket.

Forskarna är överens om att många av dem hade kunnat räddas om cancern hade upptäckts i tid.

Det var tack vare en privat sjukvårdsförsäkring och en stor dos envishet som Ivar Liller, i dag 70 år, upptäckte sin prostatacancer i tid.

– Tre gånger missade vården, privat och offentlig, att jag hade cancer. När PSA-provet visade förhöjt värde fick jag höra att det där var inget att bry sig om. Men det är tack vare att jag stod på mig som jag lever i dag, säger han.

Det finns en enkel form av test, ett så kallat PSA-test, som tas med ett vanligt blodprov. Den som har förhöjt PSA-värde får gå genom fler undersökningar.

Prostatacancerförbundet vill se att alla män över 44 år kallas till PSA-test, men Socialstyrelsen anser att riskerna överväger hälsovinsterna. Så här motiverar myndigheten sitt beslut:

”Många av de män som drabbas av biverkningar skulle aldrig ha märkt av sin prostatacancer, eftersom cancern utvecklas mycket långsamt och därför inte behöver behandlas. Det innebär att upptäckten och behandlingen görs i onödan. För varje liv som räddas så drabbas betydligt fler av bestående biverkningar av behandlingen.”

– Man måste bli bättre på att skilja på ilsken cancer och de snällare formerna. Det går att göra med hjälp av vävnadsprover. De som fått godartad cancer ­behöver ingen behandling utan ska bara övervakas, säger Calle Waller, vice ordförande på Prostatacancerförbundet.

Väntetiderna för prostatacancerpatienter är flera gånger längre än för andra patienter. Mediantiden från remissbeslut till påbörjad behandling är kortare än 60 dagar för andra cancerformer, men för prostatacancer är den 177 dagar i riket. I Stockholm är väntetiderna 224 dagar.

ANNONS

– Det finns en bild av att prostatacancer drabbar äldre män som ändå ska dö snart, men det stämmer inte. I snitt upptäcks den vid 69 års ålder, säger Calle Waller.

I väntan på att Socialstyrelsen ska ändra sin rekommendation råder han alla män över 44 år att på egen hand begära att få göra ett PSA-test. Ivar Liller håller med.

– Det kan rädda livet på dig, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.