ANNONS

225 våldsbrott förra året

I Roger Nordins butik Hälsokraft avvärjdes ett rånförsök i torsdags. ”Man blir förbannad”, säger han.
I Roger Nordins butik Hälsokraft avvärjdes ett rånförsök i torsdags. ”Man blir förbannad”, säger han.
Brottsligheten i Vallentuna är koncentrerad till centrum. Nu går polisen och kommunen samman för att minska våldet helgkvällar.

– Vi kan nå större effekt genom samordning, säger Staffan Gröndahl, säkerhetssamordnare på Vallentuna kommun.
ANNONS

I torsdags avstyrdes ett rånförsök i hälsokostbutiken i Vallentuna centrum. Två personer kom in i butiken och medan den ena distraherade personalen genom att fråga om olika produkter smög sig den andra fram till kassan för att komma över kontanter. Butikspersonalen upptäckte försöket och kunde jaga iväg tjuvarna.

– Man blir mest förbannad, säger Roger Nordin som äger butiken.

Torsdagens rånförsök var enligt polisen det första i centrum i år. Under 2011 skedde enligt preliminär statistik elva rån i kommunen. Det är färre än toppåret 2007 då 23 rån begicks. Vad gäller rånrisken i butikerna är det främst upp till butiksägarna själva och centrumföreningen att avvärja riskerna. Till exempel har ett vaktbolag anlitats.

Men butiksrån är inte den enda typ av brottslighet som är koncentrerad till centrum. Tuna torg har länge dragits med våldsbrott och skadegörelse på helgkvällar i samband med att krogarna stänger.

Kommunen och polisen har tillsammans analyserat situationen i Vallentuna och upprättat ett förslag till konkreta åtgärder som politikerna ska ta ställning till.

– Vi kan nå större effekt genom samordning, säger Staffan Gröndahl, säkerhetssamordnare, Vallentuna kommun.

Vallentuna kommun och närpolisen i Vallentuna deltar nämligen som enda ort i Stockholms län i en pilotutbildning för att förbättra samarbetet mellan kommun och polis. Utbildningen ges på polishögskolan i Umeå och är ett samarbete mellan Rikspolisstyrelsen, Brottsförebyggande rådet och Sveriges kommuner och landsting.

Åtgärdsplanen som polisen och kommunen tagit fram domineras av enkla praktiska saker för att förebygga brott.

I centrum föreslås till exempel bättre belysning för att minska att minska buset.

ANNONS

En annan viktig sak är att utöka dialogen med de båda krogarna. Nu har en av de båda krogarna, Våning Ett, precis förlorat sitt utskänkningstillstånd för alkohol – den ansvarige klarade inte kunskapsprovet.

– Jag kände inte till det, men det kan förändra bilden, säger Staffan Gröndahl, säkerhetssamordnare på Vallentuna kommun.

Men ändå kommer berusade att fortsätta samlas på torget och helgkvällar blir fortsatt en högriskkväll för brott.

Flera nyktra vuxna på torget kvällstid är också någonting som enligt förslaget kan förbättra situationen.

– Då minskar utrymmet för dem som vill ställa till elände, säger Staffan Gröndahl.

Fältassistenterna i Vallentuna har länge haft bekymmer med att få ut tillräckligt med nattvandrare. Sådana eftersöks ständigt.

– Polisens volontärer är också en tänkbar grupp att använda, säger han.

Belysningen i centrum som upplevs som svag och otillräcklig är också ett bekymmer för tryggheten. Men ny belysning dröjer. Först ska hela omgörningen av centrum komma igång.

Men kan man inte sätta upp tillfälliga lampor under tiden?

– Det är ju inte så enkelt att starkt ljus skapar trygghet. Belysningen ska tänkas igenom mer noga, säger Staffan Gröndahl.