Tappat betongblock orsak till strömavbrott

"Det är en förhöjd risk för strömavbrott på grund av alla ombyggnationer", konstaterar Thomas Kult på elbolaget Ellevio efter två stora strömavbrott i Söderort på två dagar.
"Det är en förhöjd risk för strömavbrott på grund av alla ombyggnationer", konstaterar Thomas Kult på elbolaget Ellevio efter två stora strömavbrott i Söderort på två dagar.
Elnätet i Stockholm är under press. Många ombyggnationer samtidigt gör att det inte finns reservvägar för strömmen.

– Det är en förhöjd risk för strömavbrott på grund av alla ombyggnationer, konstaterar Thomas Kult på elbolaget Ellevio.

 

Vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen drabbades 23 000 elkunder av strömavbrott i Älvsjö, Vantör, Enskede och Årsta. Svedmyra hade också hundra strömlösa hushåll. Två timmar senare ska alla hushåll åter fått elen tillbaka.

Strömavbrottet orsakades av ett misstag under ombyggnadsarbetet i ett ställverk i Enskede, berättar Thomas Kult på Ellevio. Många kunders el matas igenom just där, så det blev omedelbart stora driftstörningar.

– Man har tappat ett betongblock i samband med en ombyggnation i ställverket i Enskede. Utrustningen stängdes av på grund av vibrationerna. Säkerhetsutrustningen till transformatorn reagerade, förklarar Thomas Kult.

Även på onsdagen drabbades Söderort av ett omfattande strömavbrott. Då var det över 18 000 drabbade hushåll i Hägersten/Liljeholmen och Kungsholmen.

Dessa två strömavbrott är exempel på sårbarheten i Stockholms elnät just nu.

– Vi har otroligt många ombyggnationer i Stockholm just nu.

Stockholmarna riskerar att få vänja sig vid mer frekventa avbrott, enligt Thomas Kult.

– Ofta har vi parallella vägar, men just nu har vi så mycket ombyggnationer samtidigt, bland annat i Älvsjö och Enskede, så vi har inte möjlighet att lägga det på andra kablar. Då blev det avbrott.

Nödvändiga ombyggnationer av elnät och ställverk kommer pågå runt om i Stockholm de närmasten åren, enligt Ellevio.