23 år gammalt mord kan lösas

Dörrvakten knivmör­dades brutalt i december 1992. Först nu åtalas två män för mordet.

En natt i mitten av december 1992 kontaktades en polis av en trogen uppgiftslämnare som berättade att en man mördats och att kroppen dumpats i en sjö i närheten av Enköping.

Tipsaren uppgav vilka som skulle ha begått dådet och att det hade skett i en företagslokal i Vinsta industriområde. Offret uppgavs ha varit en man som jobbade som dörrvakt på Grand Garbo i Sundbyberg.

Polisen sökte efter liket i vattnet, men ingen kropp hittades och förundersökningen lades ned.

I maj 2002 var en pappa och hans dotter ute och fiskade i Enköpingstrakten. De hittade en flytande svart sopsäck – med ett lik i. Det visade sig vara den försvunne dörrvakten. Inte heller den här gången lyckades polisen koppla någon till brottet.

Förra året öppnade polisens Cold case-grupp åter upp fallet och två män häktades tidigare i år, misstänkta för mordet. I nya förhör med en av dem, en 55-åring, har mannen sagt att han skjutsade den andre misstänkte till företagslokalen i Vinsta.

55-åringen säger i förhör att han har vissa minnesluckor, men att han minns att den and­re mannen kom ut från ett rum och sa att offret hade bönat och bett. Därefter ska han ha hjälpt till att rulla in liket i ett stålnät innan han fick panik och blev så illamående att han rusade ut och körde därifrån.

Den andre mannen förnekar misstankarna.

Polisen har säkrat dna vid liket som efter preliminära resultat matchar de två männen. De har nu åtalats mässtänka för att ha dödat dörrvakten genom att hugga honom med kniv i halsen och kroppen.

Man försökte råna Systembolag

Sundbyberg En man i 50-årsåldern åtalas misstänkt för att ha försökt råna Systembolaget på Landsvägen. Mannen ska ha försökt tvinga till sig pengar genom att räcka över en lapp till personalen. På lappen stod det att alla stora sedlar skulle läggas i en väska och att mannen var beväpnad. Händelsen inträffade i oktober 2014.

Mannen åtalas också för rån. Han ska ha hotat en kvinna i Spånga med skruvmejsel och stulit hennes väska med mobil, plånbok och en musikspelare.

Mannen förnekar rånförsöket inne på Systembolaget.